• Fej beütése és a továbbiak

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Ákos vagyok, 23 éves. Két hete beütöttem a fejem egy fémkapóba. A nem túlzottan nagy lendületű és erősségű ütés hátul érte a fejemet. A kampó lekerekített része talált el, eszméletvesztés, hányinger, látászavar stb. nem volt. Púp keletkezett, annak borogatásának, így nyomásának hatására tompább feszítést éreztem, ami szétáramlott a környező területekre. Egy órával később a sürgősségin megállapították, hogy a duzzanat lement, a kért CT eredménye negatív lett, egyedül nyálkahártya duzzanatot jelzett, ami egy régóta stagnáló arcüreggyulladásra vezethető vissza. Kíméletet és bőséges folyadékbevitelt javasoltak, estleges fájdalomcsillapítást(amire nem volt szükség), agyrázkódás szóba sem került. Másnap kezdődött egy fejfeszítő érzés. Különösebb jelentőséget nem tulajdonítottam neki, okozójának az arcüreget tartottam. Így „kímélet” gyanánt az első hetet változó erősségű fejfeszítéssel, többnyire számítógép előtt olvasva, videojátékozva töltöttem el, valamint csekély mértékben érzékenyebb lett az ütés helye. Napra pontosan egy héttel a beütés után a bizonytalanságérzet és fejfájás társult a feszítés mellé. A fejfájás féloldalas irányú, mindkét oldalt érintő, a domináns oldal az ütéssel ellentétes. Többnyire erősebb fejmozdulatokra, erő-visszaütésekre jelentkező, például nagyobb lépés, esetleg nyomás a párnával stb. Nem konstans, nem erős, nem kibírhatatlan, rövidebb ideig tartó és tompa. A bizonytalanságérzet szintén fordulásokra, hirtelen mozdulatokra, bevett kanyaroknál, ellentétes motorikus mozgásánál (például balra nézés közben jobbra fordulás), nagy ívű szemmozgásnál, fel le nézésnél jellemző. Utóbbinál jellemző a fej feszítés erősödése is. Az egyensúly minden estben megmarad, az itthon elvégzett csukott szemes stb. gyakorlatok során is. Csak az érzés kellemetlen. Az összes tünet naponta eltérően változik. A fejfájás szinte teljesen megszűnt, ha előfordul akkor is a legritkább. A szédülés is van, hogy jobb, viszont 3 napja nem sokat változik és úgy érzem megjelenése óta teljesen még nem tűnt el. Legrosszabb esetben néha nagyon enyhe „kavargó” érzés jelentkezik, de ez még mindig nem jár egyensúlyvesztéssel és még mindig a bizonytalanság kategóriája. Ülő, fekvő pózban nem érződik igazán a jelenléte, ülő pózban ritkán a „kavargás”, de nem hosszan fennmaradó, inkább apró pillanatok. Ebben a változó erősségű időszakban egy kicsit újból beütöttem a fejemet, (kidolgozott, egyenletes fa felülettel-gitár) de ez szinte „semmiség” az előzőhöz képest. Nem volt fájdalom, púp sem keletkezett, pár pillanatra érződött csak a helye, de fontosnak tartom megemlíteni a változó tünetek végett. Mind a kettő felületről teszek fel képet (úgy látom egyet lehet, így ez esetben a kampóról). Az utóbbi héten jelentősen redukáltam a TV, telefon, internet előtt eltöltött időmet, valóban több folyadékot fogyasztok (naponta 3-5 liter, általában 5) és 15 órát is alszom, pihenek akár. A problémám az, hogy az agyrázkódást nehezebb megállapítani, de koránt sem szabad félvárról venni, és nem tudom, hogy nekem van-e. A tüneteket sem lehet teljesen elkülöníteni egymástól. Lehet vérnyomás, stressz, front, arcüreggy. miatti feszítés, vagy kétféle feszítés együtt. A kérdésem az lenne, hogy véleménye szerint mekkora az esélye az agyrázkódásnak (amennyire ez alapján lehetséges megítélni), ha pedig van, akkor milyen erősségű? Mi legyen a következő logikai lépés? Indokoltnak találja-e azt, hogy visszamenjek a sürgősségire, vagy pihenjek többet a fentiek alapján, esetleg szakorvoshoz lenne érdemes elmenni? Az biztos, hogy a téma felzaklatott, sokat foglalkozok vele, rengeteg negatív dolgot lehet olvasni a témáról, helytelen kezelés esetén poszt-problémákról (memória, tompaságérzet, kifejezés stb.), tünet fennmaradásról, ezek hatására pedig kijön belőlem is a hipochonder. Nagyon jó lenne végre megnyugodni! :) Ui.: Elnézést, ha hosszú lett a levél, de a legkörültekintőbben és részletesebben szerettem volna leírni a történteket, és, hogy mit érzek. Üdvözlettel, Ákos

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a fejsérülés témában

        Kedves Kérdező ! A képen látható kampó bizonyára okozhatott volna súlyosabb sérülést is, de szerencsére, nem így történt.A tompa ütés helyi fájdalmat okozott, de sem eszméletvesztés, sem szédülés, sem hányinger nem kísérte. Emlékezetkiesés jellemző tünete az agyrázkódásnak, de ez sem volt. Összességében az negatív CT-t is figyelembe véve ez a baleset Önnél semmilyen komolyabb károsodást nem okozott. Minden, a későbbiek során észlelt, és regisztrált tünete csak a zaklatott idegállapotának, az ijedtségnek lehet a következménye.Az orvos által javasolt pihenés az eltelt két hét után már nem szükséges. Inkább terelje el a figyelmét pozitív tevékenységgel, akár testmozgással, sétával, kapcsolódjon ki. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2018. január 12., 02:20; Megválaszolva: 2018. január 12., 17:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: