• NF1 és tikkelés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Hölgyem/Uram! Az alábbiban kérném a segítségüket, tájékoztatásukat. 2,5 éves kislányom az alábbi tüneteket produkálta az elmúlt napokban. Feltűnően erősen pislogott és rángatta a fejét (egy délután játék és mese olvasás közben), majd még két napig alsó fogsorát kimutatva grimaszolt kb. 10 percenként, szóval gyakran és indokolatlanul, illetve a középső ujját ráfeszítette a gyűrűs ujjára. Motorikus tikkelésre gyanakszunk. Előtte sosem tapasztaltunk ilyet nála, illetve hónapokkal korábban 1-2 napig az ujjaira vonatkozó tünetet produkálta, csak akkor nem tulajdonítottunk nagy jelentőséget a dolognak. Hozzátartozik még, hogy sokszor volt az utóbbi félévben feszült a hangulat (költözés, felújítás, illetve kistesó születése, de ezt nagyon várja), illetve Mikulás ünnepség utáni napon kezdte ez a pislogásos tüneteket. Lányomon egy nagyobb és több kisebb cafe au lait folt található, amiért genetikai neurofibromatózisre vonatkozó szűrővizsgálatot végeztettünk egy éve, negatív eredménnyel (volt még egy másik vizsgálat is, de azt nem tudtuk kifizetni). Egyébként korához képest feltűnően értelmes (folyékonyan, választékosan beszél, logikus kérdéseket tesz fel, 10-ig számol, kivülről tud dalokat, verseket, amiket nem erőltettünk, inkább ragad rá minden, amit hall és megfigyel). Kérdéseim az alábbiak: - Mennyire gyakori a TIC jellegű tünet ilyen kis korban? - El lehet-e nőni ezt a problémát? (Mikor nyugodhatunk meg e téren.) - Lehet-e, hogy fejlődési ugrás következménye a probléma? - Költözés és kistestvér érkezése előtt állunk. Ez lehet-e a kiváltó ok, érzi a gyerek? Vagy ez még kifejezett problémaforrás lehet a jövőben? - - Illetve lehet, hogy a felfokozott hangulat a Mikulás ünnepség miatt lehetett kiváltó ok? - Mikor javasolt neurológus felkeresése? - Elképzelhető, hogy időszakosan shubokban térnek vissza a tünetek? (Korábban is volt már ujjgörcsölés) - Van-e, lehet-e összefüggés a tejeskávéfoltok/neurofibromatózis/TIC tünetek között és a feltűnő intelligencia között? Segítségét előre is köszönöm.

        Dr. Kerekes Éva válasza a tic témában

        Tisztelt Érdeklődő! Megpróbálok válaszolni a kérdéseire, de ez nem oldja fel a kételyeit.Azt tanácsolom, hogy vegye fel a telefonjára a kislánya pislogását, kérjen időpontot gyermekneurológushoz és mutassa meg neki a gyermekét ésa pislogásról készült videót.Felelősségteljes választ csak így kaphat. A tic kisiskolás korban jellemző, 2 évesen nem gyakori. Amikor a tik egy szorongásos tünet, akkor a szorongások oldásával megszűnik, de vannak organicus eredetű tic-ek is, ezek kezelést igényelnek. A fejlődési ugrás önmagában nem okoz tic-et, a stressz, megfelelési kényszer igen . Nem gondolom, hogy a tünetek schubokban térnének vissza Nem , a tejekávéfoltok és az intelligencia között nincs összefüggés. A neurofibromatosisban szenvedők intellektusa alacsony. Az iskoláskorban jelentkezőm tic annyiban befolyásolja az intellektust, hogy megnehezíti az adott gyermek tanulását.


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2017. december 11., 15:24; Megválaszolva: 2017. december 13., 19:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: