• lumbális gerinc MR értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T.Dr NŐ! Sziveskedjék segíteni értelmezni az Mr-t és véleményezni kell-e műtét?Fokozott lordosis mellett kifejezett jobbra convex torsios scoliosis.a csigolyatestek magassága csökkent,az intervertebralis rések beszűkűltek,a felső zárólemezeken helyenként schmorl hermina látható.Az intervertebralis discusok jelmenete T2 súlyozott felvételeken csökkent.Számos zárólemez mentén keskeny sávban fokozott T1 és T2 jeladás látható.a conus medullaris az L.II. csigolya középső harmadának magasságában végződik,a medulla kiterjedése átlagos területén kórjelző eltérés nem figyelhető meg.Az L.III.-IV.intervertebralis discuson széles alapú körkörös előboltosulás látható,mely bal oldalon jelentősen előboltosúlva szűkíti a forament és gyöki compressiot okoz.Az L.IV-V.szintben az intervertebralis discuson mérsékelt fokú széles alapú körkörös előboltosúlás látható,mely eléri és enyhén kompromitálja mindkét oldali gyököt. ebben a szintben a canalis spinalis is szűkített.Az L.IV.-V. intervertebralis discuson mérsékelt fokú széles alapú körkörös előboltosulás látható,mely az intervertebralis rés szűkítése mellett v.s. gyöki compressiot is okoz. ebben a szintben a canalis spinalis mérsékelten szűkített.Az L.V.-S.I.intervertebrális discuson minimális széles alapú körkörös előboltosúlás látható,mely azonban kifejezett rés szülület mellett inkább jobb oldalon gyöki compressiot okoz.A canalis sacralis területén kórjelző eltérés nem figyelhető meg. ( a két lábamban zsibbadások vannak.2-300m után fáradtak ) ) Köszönettel:V.Éva

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a polydiscopathia témában

        Kedves Kérdező ! A LS gerinc MRI vizsgálat sajnos azt igazolja, hogy Önnél ezen a gerinc szakaszon szinte összes csigolya közti porckorong meggyengült,a helyéről kitüremkedve különböző mértékben a csigolyák közt kilépő ideggyököket eléri és nyomja.Ez okozhat mindkét oldalon alsó végtagi fájdalmat, zsibbadást, és gyengeséget is. Tekintettel arra, hogy nem csak egy sérvről van szó, hanem az egész gerincszakaszon többszörös sérvesedés látszik így a műtéti megoldás eredménye erősen kérdéses. A magam részéről, amíg csak a leírt panaszokat okozza, konzervatív fizikoterápiát és vagy gyógyszeres kezelést javasolok.Természetesen ez az elváltozás már nem, csak az okozott tünetek enyhíthetők. Minden hót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2017. szeptember 18., 23:00; Megválaszolva: 2017. szeptember 19., 06:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: