• Mit jelent pontosan?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözletem!Szeretném a segítségüket kérni egy lelet értelmezésében. A párom másfél hónapja minden előzmény nélkül elájult futást közben.Rengeteg vizsgálat mellett (CT, EEG, melyeknél nem találtak semmit) elküldték MR, MRA vizsgálatokra is. Az eredményekből számunkra nem derült ki pontosan, hogy mi is a gond. Szeretnénk tudni, hogy a lelet alapján van okunk komolyabb aggodalomra? Mielőbbi válaszukat, segítségüket előre is köszönöm! A lelet: Vizsgálati technika: Ax. T2, DWI, SWAN, 3D TOF MRA, Sag. Flair Cube, Cube T1 mérések. A vizsgálat megnevezése: Koponya MR és MRA vizsgálat natívan Klinikai adatok és a vizsgálat indikációja: 1,5 hónapja futás közben bekövetkezett ájulás. Részletes lelet: A kamrarendszer és felszíni liquorterek supra- és infratentorialisan is normális tágasságúak, szimmetrikusak. A középvonal helyzete megtartott. Bal oldalon közvetlenül a Sylvius árok felett az insularis cortex és parietalis operculum régiójában elsősorban a cortexet érintő, de néhány 2 mm-es subcorticalis gócot is tartalmazó, legfeljebb 18 mm legnagyobb kiterjedésű gócos FLAIR hyperintenzitás ábrázolódik. Az elváltozásnak megfelelően enyhe jelfokozódás figyelhető meg a DWI mérésen. A régióban vérzésmaradvány nem azonosítható. Ugyancsak bal oldalon a frontalis kamraszerv melletti fehérállományban 15¬*6 mm-es axiális kiterjedésű, jól határolt T2 hyper / FLAIR hypointenz, gócosan SWI jelszegény eltérés figyelhető meg. Utóbbi eltérésben diffúziós gátlás nem észlelhető. A corpus callosum, agytörzs és craniocervicalis átmenet ép. A Willis kör artérián körülírt tágulat, kóros szűkület és lefutási rendellenesség nem észlelhető. A sinus maxillarisok és ethmoidalis sejtek területén valamint bal sinus frontalisban enyhe fokú fali nyálkahártya megvastagodás figyelhető meg. Folyadéknívó nem látható, a légtartalom érdemben nem csökkent. A mastoidalis sejtrendszerek tiszták. Radiológiai vélemény: A bal frontalis fehérállományban leírt képlet elsősorban vascularis malformáció (AVM), esetleg krónikus iscaemias károsodás gyanúját veti fel. A bal oldali insularis kortikális eltérés megfelelhet subacut stádiumú aschaemiás laesionak. A tünetekkel való összefüggés és követés megítélésére neurológiai konzílium javasolt.

        Dr. Kerekes Éva válasza a koponya MR témában

        Tisztelt érdeklődő! A leleten érrendellenesség és esetleges agyi keringési zavar gyanúját vetik fel, és ahogy a lelet alján is olvashatják, a leletet a kérő neurológushoz vissza kell vinni további teendők eldöntése céljából. Látatlanban interneten az ilyen gondokat megoldani nem lehet. Én javasolnék kardiológiai vizsgálatot is. Gyógyulást kívánok.


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2017. szeptember 15., 15:37; Megválaszolva: 2017. szeptember 19., 21:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: