• Fejfájás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Mindig is fejfájós voltam, viszonylag gyakran fájt jobb oldalon a fejem, amit fejfájás csillapító (elsősorban Algoflex Forte) enyhített. Áprilisban volt a 30. születésnapom, előző este is fájt a fejem, bevettem egy gyógyszert és lefeküdtem aludni. Reggel mikor felébredtem az éreztem,hogy az erős fejfájás elmúlt, de mintha maradt volna vissza belőle egy tompa érzés. Vettem be megint gyógyszert, de nem múlt el hetekig. A tompának mondható fájdalom csak a fejem jobb oldalát érintette, kezdetben a halántékomnál és a szemem környékén volt érezhető. Miután nem akart múlni elmentem a háziorvoshoz, illetve egy neurológust is felkerestem. Az általuk felírt gyógyszerekkel együtt próbáltam eddig: Algoflex Forte, Voltaren dolo, Apranax, Analgesin Forte, Cataflam, Nospa, Contramal. Semmi hatásuk. A neurológus elvégezte a szokásos vizsgálatot, reflexek stb. azt mondta, hogy ez alapján nem gondolná, hogy szervi bajom van. Elküldött vérvételre és javasolta, hogy menjek el szemészetre, fülészetre, MR-re. A fülemnek semmi baja, a szemészeten megállapították, hogy a bal szemem 1-es, a jobb másfeles. Felírtak szemüveget, amit még nem váltottam ki, mert jól látok. Okozhatja ez a fájdalmat? Majd elmentem angiográfiás MR-re. Az eredményen ez szerepel: "Minden eltérés nélküli, térfoglalásra utaló jelek, aneurisma, kórós eltérés nem ábrázolódott. Mindkét oldalon seprűszerűen tágabb erek, perivasculáris terek ábrázolódnak a trigonum mögött, bal oldalon vaskos éra hypocampus mellett a törzsdúcok felé. A végén pedig: A leírt, nagy valószínűséggel veneas eltérések további vizsgálatára postkotrasztos sorozatra kérjük vissza, egyebekben a panaszokat magyarázó eltérés nem igazolódott. A kontrasztos vizsgálatra egyszerűen lehetetlen időpontot szerezni, mert kaptam egy beutalót az SZTK-ban dolgozó neurológustól, akinek megmutatattam az MR fentebb leírt eredményét és azt mondta rá, hogy ne aggódjak, szerinte ez semmi, de azért a biztonság kedvéért ad beutalót. Pénzért 80.000 Ft lenne, amit most nem tudok kifizetni (úgy biztos kapnék időpontot könnyebben). Ön szerint a leírt erekkel kapcsolatos eltérés lehet a fejfájásom okozója? Már a fejfájás kezdetétől jártam masszőrhöz, egy időre el is múlt május eleje környékén. Aztán visszajött és azóta nem múlik. Ha nem a fejem jobb oldala fáj, akkor a hátulja jobb oldalon. Egyre erősebb, görcsösebb. Reggel ébredés után van pár óra, amikor nem fáj egyeltalán, aztán bekapcsol. Napközben hol enyhébb, hol erősebb van, hogy eltűnik, de mindig visszajön, estére elég rossz. Egyedül az segít, ha jegelem a tarkómat. Ha a tetején fáj, akkor múlt héten vettem észre, hogy érzem a felső fogaimnál az ínyemben ilyen kicsit zsizsegő érzéssel, ha hátul, akkor meg az alsóban és a nyelvemben. Illetve a jobb oldalon folyik az orrom jobban. De ez új érzés, régebben csak a fejemet éreztem. Mostanra magát a fejfájást olyannak tudnám leírni, mintha egy fogfájás lenne a tarkómban, vagy a fejem tetején. A masszőr arra is gyanakodott, hogy nagyon be van állva a vállam és lehet, hogy nyom egy ideget. Nagyon rossz a tartásom, egész nap számítógép előtt ülök a munkámból kifolyólag. Illetve amit még fontosnak tartok elmondani, hogy pánikbeteg vagyok, mindig ilyen szívbajos tünetekkel jelentkezett, amióta a fejem fáj, nem volt pánikrohamom. Sokáig meg voltam róla győződve, hogy a fejfájás csak pszichés,különösen arra is tekintettel, hogy a 30. szülinapomon kezdődött, ami azért meg is viselt, de mostmár kezd elviselhetetlenül idegesíteni. 4 hónapja sehol nem érzem magam jól a fájdalom miatt. Aludni, enni tudok, a vérképem normális, hányingerem nincs, nem szédülök. Fogröntgenen is voltam, ott sem láttak semmit.Van bármi elképzelése, hogy mi okozhatja?Illetve, hogy milyen irányban kéne tovább vizsgálódni? Az elképzelhető, hogy eredetileg pszichés volt, aztán kialakult valami szervi baj? Mert mostmár sokkal görcsösebb, erősebb, mint a kezdetekkor volt.Azt még kihagytam, hogyha alkoholt iszom, akkor enyhül, de nem tudom, hogy azért, mert akkor kevésbé foglalkoztat, vagy az értágító hatása miatt..Nem hinném, hogy van összefüggés, de azért leírom, hogy három héttel ezelőtt kórházba kerültem görcsös hasfájással, nem találtak szervi bajt, így hazaengedtek. Azért tartottak bent, mert a CRP értékem 250 volt. Másnap meg következő héten vettek vért újra és elkezdett csökkenni. A gyomrom azóta nagyjából rendben van. Köszönöm a választ!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a tensiós fejfájás témában

        Kedves Kérdező ! Leírása alapján a betegsége úgynevezett tensiós fejfájás. Ennek hátterében a legkülönbözőbb pszichiátriai betegségek állhatnak, depresszió, szorongás, pánik,stb. Miután Ön pánik beteg, így érthető az összefüggés. Az alkohollal való fájdalomcsillapítás azért veszélyes, mert sajnos, alkoholfüggőséget okozhat. Az alapbetegség kezelésével párhuzamosan a fájdalomcsillapítók szedését is abba kell hagyni,részben, mert nem is használnak,másrészről a probléma súlyosbodhat. Valószínűleg vannak életvezetési problémái, jó lenne, ha ezekre koncentrálna, és elfogadná, hogy tulajdonképpen a tünetei hátterében nem szervi betegség áll. A hasi fájdalom és a magas CRP kérdésében belgyógyász tud tanácsot adni. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2017. augusztus 23., 10:34; Megválaszolva: 2017. augusztus 24., 15:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: