• MR lelet értelmezése( Infarctus lacunaris)

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Időnként előforduló szédülés, bizonytalanság érzése miatt 1,5 éve kontrasztanyagos CT vizsgálatot végeztek nálam. Diagnózis: athrophia cerebri et cerebelli. min. grad. Mivel panaszaim időnként most is előfordulnak a neurológus MR vizsgálatot javasolt, melyet elvégeztettem. A leletemen a következő eltéréseket találták:"A frontális kamraszarvak körül minimális leucoaraiosis. Jobb oldalon parietalisan, a fossa Sylvii fölött 5 mm-es lacunaris infarctus látható. Vélemény: Infarctus lacunaris". Néhány hétig nincs lehetőségem a neurológusommal konzultálni, ezért kérem szépen Doktornőt, hogy segítsen, mivel nagyon megijedtem a vélemény elolvasását követően. Nincs, magasvérnyomásom, sem cukorbetegségem. 4 hónapja elvégeztettem a thrombosis hajlam kiszűrésűre alkalmas minden vérvizsgálatot, minden negatív. Nagyon félek, hogy e területet érintő kisérbetegségnek milyen a prognózisa, fog-e romlani? Utalhat-e komoly betegségre, pl. dementia, SM, Parkinson-kór, Alheizmer-kór. Milyen kezelési, szintentartási lehetőségei vannak? Előre is köszönöm, válaszát, segítségét. Tisztelettel:

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a leucoaraiosis témában

        Kedves Kérdező ! A leucoaraiosis megjelenése az MRI képen valóban előrevetítheti az agyi kisérbetegség gyanúját, melyet később a klinikai lefolyás megerősíthet.Ennek lefolyása minden betegnél más és más, nincs két azonos betegség.Hogy Önnél kialakul e a szédülésen kívül bármi egyéb, azt megjósolni nem lehet, talán valószínűsíteni is hiba lenne, hiszen most is pánikol és egyből a legrosszabbra gondol. Mindenesetre az agyérbetegség megelőzéséhez szükséges előírásokat nem árt betartani. Jó lenne tudni, milyen betegségre kell gondolnom,amit MPS-ként rövidít.Ez ugyanis számomra egy olyan betegséget jelöl, ami Önnél egészen bizonyosan nem áll fenn.


        Kérdés: 2017. augusztus 04., 10:30; Megválaszolva: 2017. augusztus 05., 17:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: