• Szakvélemény

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! A csatolt vizsgálati eredmény kiértékelésére szeptemberig kellene várnunk, amit kritikusnak gondolunk, ezért szeretnénk a segítségét kérni. A betegnek agyi stroke-ja volt tavasszal, hasi aortája 5,2mm vastag. Jobb oldali koszorúér 100%-ban, míg a bal oldali 50%-ban el van záródva. Kérjük, segítsen megérteni a lelet jelentését. Mennyire tartja aggasztónak a helyzetet, indokoltnak tart-e bármilyen beavatkozást? Köszönöm M. László

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a stroke témában

        Kedves Kérdező ! A stroke maradványtüneteiről nem írt semmit, jó lenne tudni, a beteg most milyen állapotban van. Bár a jobb oldali nyaki ér,- amit nem koszorúérnek hívunk, latin neve artéria carotis-,teljesen elzáródott, a bal oldali azonban csak 50 százalékosan szűkült. A véráramlás ,- mint a SPECT vizsgálat is kimutatta- ,bal oldalon elegendő az agyállomány ellátására,míg a jobb oldalon a határterületeken vannak veszélyeztetett területek. Klinikailag egyebek mellett változó mértékű bal oldali bénulást okozhat. Összességében azonban a bal oldali artéria carotis megmaradt kapacitása elegendő ahhoz, hogy ez az egyensúly hosszabb távon is tartható legyen. Újabb stroke veszélye közvetlenül nem fenyeget. Gyógyszeresen minden meg lehet tenni a második stroke megelőzéséhez. Ilyen esetben érsebészeti beavatkozás nem javasolt. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2017. július 28., 12:22; Megválaszolva: 2017. július 31., 07:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Az alábbi lelet értékelésében kérném a segítségét. Koponya MR vizsgálata T1 súlyozott sagittalis, T2 icv, FLAIR axialis, T2 súlyozott coronalis, valamint diffusios felvételek a koponyáról. Középállású, norm....
        Tisztelt Doktornő! Mindig is fejfájós voltam, viszonylag gyakran fájt jobb oldalon a fejem, amit fejfájás csillapító (elsősorban Algoflex Forte) enyhített. Áprilisban volt a 30. születésnapom, előző este is fájt a fejem, bevettem egy...
        Tisztelt Doktornő! Körülbelül 1.5 hónapja hazafelé utaztam a buszon, amikoris rosszullét fogott. Émelygés, hányinger, kimerevedett a nyakam és a ha forgatni próbáltam a fejem még jobban rosszul lettem. Először szimpla rosszullétnek tudtam...
        Tisztelt Doktornő! Két héttel ezelőtt, intenzív mellkasi fájdalom miatt kerültem kórházba. Szív és tüdő betegségeket kizártak, CK: 1127 volt, ami miatt Myositis gyanújával tovább küldtek. Neurológián dolgozom, így itt kezdtek el...
        Kedves Dr. Szappanos Zsuzsanna! Előző: (http://www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/neurologia/154486) A munkahelyemen valhogyan szóba került a Tourette szindróma, és emiatt gondolkodtam el magamon. Gyermekkoromban azt hiszem nem erőltetettenpislogtam,...