• Thyreotoxicus krízis, zavartság

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Édesanyám az elmúlt 3 hónapban rengeteget fogyott, végül lelassult a beszéde és zavarodott lett. Minden tiltakozásom ellenére a pszichiátriára vették föl belgyógyászat helyett, július 15-én. Antipszichotikumokkal próbálták kezelni, de az állapota csak romlott, végül 5 nap után megszületett a diagnózis: thyreotoxicus krízis. Jelenleg egy klinika endokrinológiáján kezelik, nagyon súlyos, legyengült állapotban van. A kezelés megkezdése után már érthető a beszéde, de rettentő zavarodott, nem tudja, hol van, fantáziál. Van olyan hozzátartozó, akit meg sem ismer. Le vannak kötve a kezei, magatehetetlen. A leendő kezelőorvosa csak a jövő héten kezd dolgozni... Nagyon aggódom, ezért próbálok ezen az úton információhoz jutni: van esély a gyógyulásra? Illetve amiért Önhöz mint neurológushoz fordulok: ez a súlyos zavarodottság, magatehetetlenség várhatóan állandósulni fog, vagy amennyiben a kezelés használ, ez is enyhül, netán el is tűnik? Válaszát várva, tisztelettel: M. Erika

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a thyreotoxikus krizis témában

        Kedves Kérdező ! Két dolog van, ami fontos. Édesanyjának ezek szerint nem volt ismert pajzsmirigy túlműködése, és nem is szedett pajzsmirigy hormon készítményeket. A betegség a ritkán észlelt, elsősorban mentális tünetekkel jelentkezett, így érthető, hogy pszihiátriai betegségként indult a kezelése.Tudnia kell, hogy a thyreotoxikus krizis, főleg ebben az életkorban életveszélyes, még manapság is igen magas halálozással járó betegség.Így a legrosszabbon már túl van.Az, hogy állapota a továbbiakban hogy fog alakulni, sokban függ a beteg egyéb paramétereitől, főleg a szív érrendszer állapotától, valamint, hogy az elszenvedett hormonális "sokk" milyen károsodásokat idézett elő a központi idegrendszerben.Elvileg lehetséges teljes gyógyulás, de sok a bizonytalanság.Egyelőre, szerencsére még nem telt el túl sok idő, a gyógyulás jelei mutatkoznak,ezért próbáljon meg bizakodva, optimistán állni a tünetekhez.Remélem megérti, hogy 100 % biztosat, mint annyi más esetben sem,most sem lehet mondani. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2017. július 23., 17:14; Megválaszolva: 2017. július 23., 19:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: