• Fehérállományi laesio

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Nemrég kérdeztem Öntől, választ is kaptam.Köszönöm!Kiegészítem a kérdésem, mert hiányolta a neurológusom véleményét.Ezt csatolom!Valamint találtam egy 2011-es koponya MR-t. A kérdésem:A két MR-t összevetve, lát-e valamilyen folyamatot?Van még egy nyaki gerinc 2011-ből.A szemfájdalom és foggyökér gyulladás lehet a laesióktól? 2011 koponya MR A kamrarendszer normális helyzetű és tágasságú.Az extracerebralis liquorterek is normális tágasságúak.Bal oldalon frontálisan látható néhány apró juxta corticalis T2 hiperintenz góc.A ponto-cereberralis szöglet szabad.A meatusok normális tágasságúak. 2011 nyaki gerinc MR A nyaki lordosis íve kiegyenesedett.A csigolyatestek peremei kihegyezettek.Az intervertebralis rések megtartottak.A porckorongok jeladása kis mértékben csökkent dehidrációra jellemzően a T2 mérésen.A canalis spinalis norm. tágasságú.A myelon rendes vastagságú, jeladása eltérést nem mutat.A cranio- cervialis átmenet ép.Érdemi porckorong előboltosulás nem igazolódott, a foramenek szabadok. vélemény:kezdődő discopathia diszkrét jelei 2017 koponya MR KOPONYA MR ÉS MRA VIZSGÁLAT Natívan T1 súlyozott sagittalis síkú, T2 súlyozott, haemogradiens és DWI axialis síkú, valamint coronalis síkú FLAIR felvételeket készítettünk. 3D TOF MRA felvételeket készítettünk az intracranialis artériákról. Középvonali, szimmetrikus kamrarendszer.A külső és belső liquorterek normális tágasságúak. A periventricularis fehérállományban bal oldali dominanciával apró 2-3 mm-es magas jeladású területek láthatóak a T2 súlyozott és FLAIR felvételeken. A diffúziós sorozaton kóros jelnövekedés nem jött létre.A haemogradiens sorozaton vérzésre jellemző jelmentes terület nem ábrázolódott. Az intracranialis MRA felvételeken signifikans stenosis, aneuryzma nem ábrázolódott. A cranio-cervicalis átmenet szabályos vélemény: Kétoldali multiplex fehérállományi laesiok, amely MR megjelenése demyelinisatios folyamatra nem típusos, elsősorban vascularis eredetűek lehetnek. 2017 kontrasztos kiegészítő koponya MR Kontrasztanyag adását követően kóros kontrasztanyag halmozás nem látható.A venas sinusok kontraszttal jól telődtek.A cranio-cervicalis átmenet szabályos.Kóros intracerebralis halmozás nem igazolható. jelenlegi tüneteim: -bal fülem zúg -bal szemem fáj -baloldali metszőfogam feletti húszéves gyökértömésnél gyulladás van. -szédülés, végtaggyengeség, fáradtság -enyhe hőemelkedés 37.-37.2 -székletem nagyon gyakran bogyószerű Köszönöm!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a Koponya MRI értelmezése témában

        Kedves Kérdező ! A neurológus véleménye szakmailag korrekt. Panaszait a foggyökér gyulladása magyarázza, ennek a gócnak a mielőbbi eltávolítása javasolt. A koponya MRI vizsgálatok összehasonlítása nem mutat semmilyen kóros folyamatot. Az apró, vasculáris eredetű gócok többnyire tünetmentesek, rendszerint mellékleletként értékelendők. Jó lenne, ha foglalkozna azzal, miért van szüksége szorongáscsökkentő gyógyszerre, és miként tudná a háttérben lévő feszültségeit egészségesebb úton,módon megszüntetni. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2017. június 24., 21:34; Megválaszolva: 2017. június 25., 08:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: