• Lehet, hogy sclerosis multiplex?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Fél éve a bal fülem bedugult, zúgott,fülészeten semmit nem találtak, majd a bal szemem kezdett fájni, szemészeten nem találtak semmit.Ezzel egyidőben a fejem baloldala is elkezdett fájni: bal halánték, fejem teteje, fülem mögött, tarkómban. Ezek nem múltak el, viszont minimális szintre csillapodtak. Jelenlegi tüneteim: fáradság végtag gyengeség,főleg bal oldalon(láb(fura égő érzés), kar) szédülés, bizonytalanság érzés enyhe hőemelkedés 37.0-37.2, néha 37.4 nyelési nehézségek(néha) fülzúgás(nappal nem hallom,csak reggel amikor fölébredek) memória problémák(kollégám neve nem jut eszembe) Neurológián egyik gyógyszert írták fel a másik után, amik nem használtak, ezért csináltattam MR-t 1.KOPONYA MR ÉS MRA VIZSGÁLAT Natívan T1 súlyozott sagittalis síkú, T2 súlyozott, haemogradiens és DWI axialis síkú, valamint coronalis síkú FLAIR felvételeket készítettünk. 3D TOF MRA felvételeket készítettünk az intracranialis artériákról. Középvonali, szimmetrikus kamrarendszer.A külső és belső liquorterek normális tágasságúak. A periventricularis fehérállományban bal oldali dominanciával apró 2-3 mm-es magas jeladású területek láthatóak a T2 súlyozott és FLAIR felvételeken. A diffúziós sorozaton kóros jelnövekedés nem jött létre.A haemogradiens sorozaton vérzésre jellemző jelmentes terület nem ábrázolódott. Az intracranialis MRA felvételeken signifikans stenosis, aneuryzma nem ábrázolódott. A cranio-cervicalis átmenet szabályos vélemény: Kétoldali multiplex fehérállományi laesiok, amely MR megjelenése demyelinisatios folyamatra nem típusos, elsősorban vascularis eredetűek lehetnek. 2.Kiegészítő kontrasztos koponya MR vizsgálat: Iv. Dotarem adása után 3D MPR mérés készült. Kontrasztanyag adását követően kóros kontrasztanyag halmozás nem látható. A venas sinusok kontraszttal jól telődtek. A canio-cervicalis átmenet szabályos. vélemény: Kóros intracerebralis halmozás nem igazolható. Neurológusom azt mondja, ideggyógyászatilag "rendben" vagyok, mégis aggódom, hogy esetleg SM.Milyen vizsgálatokat javasol? Köszönöm

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a fehérállományi gócok témában

        Kedves Kérdező ! Napjainkban a neurológiai jellegű panaszok hátterét képalkotó vizsgálattal,- CT, vagy MRI,- gyorsan tisztázni lehet. Az Ön esetében a koponya MRI vizsgálat apró fehérállományi gócokat igazolt, melyek az esetek egy részében az agyi kiserek gyulladása, elzáródása következtében jönnek létre.Az említett érbetegség az Ön életkorában nem túl gyakori.A leírt gócok demyelinizációra is utalhatnak.Ez a magyarul elvelőtlenedésnek nevezett folyamat egy autoimmun reakció, ez okozza a közismert néven sclerosis multiplex nevű betegséget.Ennek több formája létezik, az egészen enyhétől a súlyosabb idegrendszeri tüneteket okozó betegségekig. Érdekes módon, miután napjainkban sok koponya MRI vizsgálat készül, a leírt gócok hátterében gyakran nem alakulnak ki klinikai tünetek. Az Ön panaszai is főleg szubjektívek, változó intenzitásúak. A koponya MRI leletet pontosan csak a neurológus szakorvos tudja értékelni.A neurológusa véleményét viszont nem ismertette velem. Én a rövid levele alapján egyelőre sok pihenést,a stresszek kezelését, enyhe nyugtatót, agyi keringésjavítót adnék, egészséges táplálkozásra és testmozgásra biztatnám. Ha a neurológus gyanúja mégis az SM betegség felé terelődne, kérni fogja a kiegészítő vizsgálatokat, amik részben elektrofiziológiai, részben laboratóriumi módszerek, és adott esetben alátámaszthatják a szóban forgó diagnózist.De egyelőre erről nincs szó. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2017. június 12., 15:19; Megválaszolva: 2017. június 13., 17:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: