• Koponya MR

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 2017.03.10-én HITACHI AIRIS Vento 0,3 T MRI berendezésen, T2 axialis, T1 sagittalis, FLAIR coronalis, DWI szekvenciákkal natív koponya MR vizsgálatot végeztek rajtam, melynek eredménye szerencsére negatív lett. "Intracraniális kóros MR jel nem igazolódott." Azt szeretném kérdezni, hogy e hivatkozott vizsgálati eredmény alapján kizárható-e az, hogy az alábbi igen kellemetlen tüneteimet valamilyen fizikai jellegű, azaz nem pszichés központi idegrendszeri betegség (Pl.: SM, tumor stb.) okozza? Ha nem, akkor milyen további vizsgálatokat javasol a Doktornő, szóba jöhet valamilyen fizikai jellegű neurológiai betegség, vagy egyértelmű, hogy panaszaim pszichoszomatikusak? - Jobb halánték környékén furcsa zsibbadó érzés, tapintásra enyhe fájdalom. - Felső hátban, lapocka környékén szúró érzés, mintha egy karó lenne ott, ennek következtében enyhe légzési nehézség - Merev, görcsös nyakizmok - Mozgás magabiztosságának csökkenése, rugalmatlan, darabos, gépies mozgás - Kiégettség érzés, letargia, enerváltság, enyhe szédülés és látászavarok - Émelygés, gyomorégés, keserű szájíz Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a Koponya MRI témában

        Kedves Kérdező ! Az MRI vizsgálat negativitása az agydaganatot és SM betegséget teljesen kizárja.A központi idegrendszer területén biztosan nincs organikus eltérés, mely tüneteit okozza.A diffúz panaszokat leírás alapján stressz hatására történt kifáradás, enyhe depresszió okozhatja.Ezek képesek igen kellemetlen fizikai tünetek kiváltására, és fel nem ismerésük további zavart okozhat.Természetesen minden panasz hátterében kell keresni szervi betegséget,de nem szabad eltávolodni a realitásoktól, mert az bizonyos személyiség típusoknál képzelt betegséghez,betegségtől való kényszeres félelemhez vezethet. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2017. május 05., 10:08; Megválaszolva: 2017. május 06., 06:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: