• Mr agykoponya natîv eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        koponya MR, MRA vizsgálatot axialis FLAIR, T2, diffusio súlyozott, haemogradiens, coronalis T2, sagittalis T1, a kisagy- híd szöglet régióban axiális, vékonyszeletes T2 jellegű mérésekkel végeztük, az intracranialis nagyerekről TOF MRA és 3D rekonstukciók készültek. A vizsgálatot.az ügyfél kérésére végeztük,szédülés miatt. Orvosi dokumentáció, előzmények nem állnak rendelkezésünkre. A cranio-spinalis átmenet szabályos. A basalis cisternák folyadékjeladása megtartott. A kamrarendszer középállású, kissé tágabb, szimmetrikus. A felszíni liquorterek diffusan tágabbak. A középvonal megtartott. Vérzés, diffusiogátlás, az agyállományban egyéb kóros jeladás nem látszik. Térfoglalás jele nem látható. A belső hallójáratok normális tágasságúak, szimmetrikusak. A VII-VIII. agyideg lefutása, vastagsága mk. oldalon szabályos. Bal oldalon a sinus transversus és sigmoideus hypoplasiás, bennük az áramlási jelvesztés nem homogén, ami lehet a variáció következménye, de biztonsággal keringési zavar sem zárható ki. Egyebekben a nagyerekben a flow void megtartott, stenosis, körülírt tágulat nem különül el. Enyhén jobbra deviáló septum nasi. A paranasalis sinusok légtartók. Vélemény: Sinus thrombosis biztos kizárására kiegészítő kontrasztanyagos vizsgálat javasolt. Kissé tágabb külső és belső liquorterek. Vérkép tökéletes, hàziorvosom szerint az már negatív, a vélemény sor azért került bele mert fizetős vizsgàlat volt s rá akarnak venni a dràgàbb kontrasztosra.Érdekelne megnyugodhatnak e, tényleg negatív?

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a szédülés, koponya MR témában

        Kedves Kérdező ! Az MRI vizsgálat a bal oldalon a vénás sinusok fejlődési rendellenességét igazolja, azaz ezen sinusok átmérője a normál mérethez képest csökkent. Ez lehet az oka, hogy az áramlás egyenetlennek tűnik. Tekintettel arra, hogy a sinusthrombosis igen súlyos klinikai tünetekkel járó, életveszélyes állapot, ennek felvetése egy saját kérésre történő, szűrő jellegű vizsgálatnál kissé túlzottnak tűnik. Napjainkban egyre gyakoribb, hogy bármilyen panasz esetén a betegek inkább kifizetik az azonnali vizsgálatot, minthogy először szakorvoshoz forduljanak. Az a véleményem, hogy ezek a kezdeményezések nem szerencsések,sokszor feleslegesek,a szakmai nyelvezet a betegek számára nem érthető, félrevezető. Az orvos válaszol rovat nem helyettesítheti a személyes szakorvosi vizsgálatot. Nagyon sajnálatos, hogy hazánkban a neurológiai szakma szinte "kihalófélben " van, kevés a jó szakorvos, a szakvizsgálatra heteket, az MRI vizsgálatra hónapokat kell várni.Az viszont érthető, hogy az OEP csak az orvosi javaslatra történt vizsgálatot finanszírozza.Az Ön biztonsága kedvéért azt javasolom, hogy a leletével forduljon a területi neurológushoz,aki eldöntheti, szükséges e a vizsgálat megismétlése, és azt TB finanszírozott ellátás keretében mielőbb el tudja végeztetni. Minden jót kívánok. Üdvözlettel. dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2017. április 22., 10:22; Megválaszolva: 2017. április 25., 09:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: