• Betegségem diagnózisa SM?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Főorvosnő! 2000-be kezdődtek a panaszaim,fogyás lábfájdalom .Miskolcon 2 éves kórházi vizsgálatok alapján nem tudták megtalálni a betegségem.majd folyamatosan fájt a lábam ,és szövettant vettek ami myositist igazolt ,majd EMG vizsgálat is ugyanezt mutatta ki.Ezután 2002-be kerültem a debreceni klinika autoimmun szakrendelésére ,és azóta is oda járok. Immunszerólogiai leleteim legelőször pozitivak voltak ,40 mg Medrolt inditottak,majd ezek az eredmények váltózóak lettek az évek folyamán. Kb.1-1,5 év múlva jött elő nagyfokú feledékenység ,gyakori (ok nélküli ) eszméletvesztések.Ekkor leküldtek vizsgálatra a neuroimmunológiára.Több koponya MR vizsgálat történt aminek az eredménye:" A jobb artéria vertebrális kanyargós lefutású,a nyúltvelő ventrális oldalán kis benyomatot okoz.A középagyban jobb oldalon 5 mm-es ,a T2 súlyozott képeken magas jelintenzitású góc van. Bal oldalon az occipitalis kamraszarv mellett és fölött a fehérállományban vonalas ill. apró gócos laesiók vannak, melyek a T2 súlyozott és FLAIR képeken signal dúsak. Az elváltozások a kontrasztanyagot nem veszik fel.Vélemény: Felső agytörzsi és bal oldali occipitalis demyalinisatiós gócok." Ezek a a gócok azota is minden Koponya MR vizsgálaton megvannak. Többször készült VEP vizsgálat is annak az erdménye is minden alkalommal rossz lett a legutolsó 2015.04.16-án készült " Mintaváltással jobb oldal felől megnyúlt latenciáju és rosszul reprodukálodó corticalis válaszok.Mko. igen súlyos kérgi működészavar." Agyi SPECT vizsgálat is készült aminek a véleménye: kérgi vérátfolyászavar jelei a jobb cerebri media területén.A fizikális vizsgálat alkalmával az van leírva ,hogy csökkent kézszorító erő, testszerte hiányzó vibratió érzés, az izületi helyzetérzés mko.avt-on csökkent,jobb fvt-on és mko.avt-on súlyosan csökkent hőérzés. 2010-ben mindkét szememben trombózis alakult ki ,azóta folyamatosan romlik a látásom , látótér vizsgálat alapján 95 %-os a látáscsökkenés. Dg.Leasio nervi optici., Látótér deffektusok, és többféle autoimmun dg. Az elmúlt fél évben újból elöjött az összeeésé ami hetente többször is előfotdul.Ilyenkor semmire nem emlékszem nem tudok semmiröl. A legutóbbi ideggyógyászati vizsg.eredménye: Fundus:atrophia,temporalis decoloratio nem látható,nystagmus nem látható.Testszerte bal túlsúllyal kp.élénk sajátreflexek.Bal túlsúllyal mko. Trómmer jel.Mko. csökkent kézszóritó erő. Lábait együtt korlátozottan emeli,mko. dorsalflexio is csökkent erejű.Testszerte hiányzó vibráció érzés,az izületi helyzetérzés mko.alsóvégtagon csökkent,jobb felsővégtagon,bal arcfélen és mko.alsóvégtagon súlyosan csökkent hőérzés.A felsővégtagokon jelzett célbizonytalanság.Romberg helyzetben megáll,vakjárásnál jobbra deviál. Visus bo 0.3 jo 1 méterről ujjat olvas.Ezek az eredmények a szememen kivül 2000 óta romlottak,és a dg.idegyógyász által: Skizofrénia és Personopathia paranoides.A szemész és a kardiologus Doktornőm komplex ideggyógyászati vizsgálatot javasolt az összeeséses miatt ,amit a Tanárnő vmi miatt már évek óta nem lát indokoltnak.Immunológus ,szemészek véleménye SM,ezért is küldet a neuroimmunológiára 2012-ben. Kérdésem az lenne ,hogy a leírtak alapján Főorvosnő szerint mi lehet a neurológiai betegségem? Még annyit hogy pszichiátrián soha életemben nem feküdtem. Válaszát előre is köszönöm: Lovász Gabriella

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a epilepszia témában

        Kedves Kérdező ! Megtisztelő, hogy 17 éve zajló neurológiai problémáival kapcsolatban tőlem kérdezi,mi lehet a diagnózisa.Úgy gondolom, ha ennyi idő alatt az SM-et nem sikerült igazolni, akkor biztosan nem az. Hiányzik a betegség alapvető jellegzetessége, az egyenletesen, vagy shubokban zajló progresszió, azaz rosszabbodás. A thrombosis következtében kialakult látáscsökkenés, és a látóideg sorvadás nem azonos az SM-hez társuló látóidegfő gyulladáshoz, melynek autoimmun eredet, és jellege egyértelmű.A koponya MRI vizsgálattal igazolt gócok nem bizonyítják az SM diagnózist, de feltehetően negatív volt a liauor immunológiai vizsgálata is. A fizikális vizsgálatok leírásában feltűnő, hogy elsősorban az érzőrendszer érintett, de a motoros rendszer, a mozgások lényegében megtartottak. Kétségkívül bennem is felmerül, hogy a panaszok hátterében pszihiátriai probléma is lehetséges. Panaszai közt régóta szerepel ismétlődő eszméletvesztés.Ennek hátterében elsősorban epilepsziát kellene keresni,24 órás EEG monitorozásra lenne szükség.Ha ez a diagnózis igazolódna, akkor panaszai gyógyszerrel megszüntethetők lennének. Sajnos, nem rendelkezem elég adattal ahhoz, hogy betegségét precízen diagnosztizáljam, hiszen erre az Önt eddig személyesen vizsgáló, és kezelő orvosok sem voltak képesek.Ennek ellenére bízom abban, hogy a leírtakkal tudtam némi támpontot adni. Minden jót kívánok. üdvözlettel. dr.Szappanos Zsuzsabba


        Kérdés: 2017. április 19., 09:49; Megválaszolva: 2017. április 19., 12:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: