• Lumbalis gerinc MR vizsgálat értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves doktornő! Édesapámnak nem rég volt MR vizsgálat. Ő most 56 éves, túlsúlyos, kb. 120 kg. És már hónapok óta szenved a hátával. Az ideggyógyászhoz időpontot később kapott, aki lefordította volna nekünk a papíron levő latin szöveget. Viszont édesapám nem akart várni, mert szenved a hátával. Egy jó ismerőse ajánlására felhívott egy Budapesti professzort, egy idegsebészt. Elküldte neki az MR eredményt, és a prof. azt mondta egyből műteni kell, nagy a baj! Azért kérem az ön segítségét doktornő, legyen szíves lefordítani nekünk ennek a leletnek az eredményét, mert nagyon megijedtünk. Pontosan mi a diagnózis és biztos, hogy meg kell műteni, vagy lehetséges más út is a gyógyuláshoz, és kb. mire számíthatunk? Nem tudom, nyilvánosságra kerül-e a lelet, ezért édesapám, és az orvos személyes adatait letöröltem róla, és meg kellett vágnom a képet, hogy mellékelni tudjam a méret miatt. Előre is köszönöm doktornő. Üdv.: F. Sándor

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a Ágyéki gerinc MRI témában

        Kedves Kérdező ! Az MRI vizsgálat, amit elküldött, az ágyéki csigolyákat és porckorongokat ábrázolja.Jó lenne tudni, hogy a" hátfájás" alatt mit kell érteni, mivel a leírt elváltozások nem a gerinc háti szakaszán vannak,elsősorban deréktáji, vagy bizonyos esetben alsó végtagi fájdalmakat okoznak. Az elváltozás lényege, hogy a csigolyákon lévő kóros felrakódások beszűkítik a csontos csatornát, ahol az idegek futnak,emiatt jelentkezik fájdalom az érintett idegek ellátási területén.Másik probléma a csigolya közti porckorongok elváltozása, mely a IV-V. csigolya közt bal oldalon az ott eredő ideggyököt nyomja, de ez is bal alsó végtagi fájdalmat és nem hátfájást okoz. Amennyiben a beteg a székletét vizeletét megfelelően tudja üríteni, az ingert is megfelelően érzi, úgy sürgős műtéti beavatkozásra nincs ok.Hosszabb távon elképzelhető, hogy szükség lehet erre is. Egyelőre konzervatív kezelés javasolt, a terhelés csökkentése,testsúlycsökkentés, egészséges diéta, ha csökken a fájdalom, gyógytorna. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2017. március 22., 01:22; Megválaszolva: 2017. március 22., 11:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: