• Koponya MR, MRA vizsgálatról készült lelet értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Évek óta tartó migrén miatt agykoponya natív MR vizsgálatot, valamint MR angiográfia iv. vizsgálatot végeztek rajtam, kontrasztanyagot nem kaptam. Az erről készült lelet értelmezéséhez szeretném a segítségét kérni. A lelet szövegét szó szerint idézem: "A középvonali képletek helyzete megtartott. A subarachnoidealis liquorterek és kamrarendszer kornak megfelelő tágasságú. Az agyban körülírt eltérés nem ábrázolódik. Diffúziógátlás nem igazolható. Az intacranialis érképletekben a flow void megtartott. Az angiográfián a bal arteria vertebralis jobbra fut, a nyúltvelőn benyomatot okoz, egyéb eltérés nem követhető. Vélemény: Intracranialis kóros eltérés nem igazolódott. Atípusos lefutású bal arteria vertebralis." Előre is köszönöm a segítségét!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a koponya MR témában

        Kedves Kérdező ! Az MRI vizsgálat kontrasztanyagmentes volt, de úgynevett MRA (angiographia )is készült.Ennek során az agyi érrendszert ábrázolják kontrasztanyag intravénás bejuttatásával.Lelete a szokott MRI szakkifejezéseket alkalmazza, kóros eltérést nem ír le.Az artéria vertebrális bal oldali ága,mely a hátsó agyféltekét ellátó értörzsek egyike, rendellenes lefutású.Ez veleszületett eredetű anatómiai variáció, a vizsgálat okát képező migraen kiváltásában nincs szerepe. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2017. március 20., 19:52; Megválaszolva: 2017. március 21., 06:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: