• Mozgásfejlődés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 11 hónapos kislányunkkal kapcsolatban szeretnék kérdezni! 39.hétre született, természetes úton, 10/10 es agpar.al, 3010 gramm súllyal. 5 hónapos kora óta babaúszásra járunk. Kb.6 hónaposan fordult meg először, 7 hónapos kora óta kúszott, 8,5 hónaposan állt négykézlábra. Itt elakadtunk, ugyanis a mászás nem indult be nála, nagyon gyakran, mikor négykézláb állt a térdei szétcsúsztak alóla (nem tudom, hogy lényeges e, de ezalatt az időszak alatt szinte folyamatosan beteg,(influenza, 3 napos láz stb.) nagyon nyűgös volt), küszin nagyon jól, és gyorsan tudott. 11 hónapos kora előtt a háziorvos tanácsára bejelentkeztünk egy gyógytornászi állapotfelmérésre. Mielőtt elmentünk volna, kb.2 nappal azelőtt, hogy betöltötte volna a 11 hónapot elkezdett mászni, és térdepelni. Ülni a két térde között ül, egyenes háttal w ülésben,vagy pedig úgy hogy az egyik lába hátra, a másik pedig előre van nyújtva és így hosszasan játszik,teljesen nyújtott lábbal nem is próbálkozik, ha mi leültetjük úgy azonnal lefekszik. Térdeplésből, ha nem kapaszkodik, pl.hátra néz, nagyon gyakran hanyatt esik. A gyógytornászi vélemény szerint fejletlen az egyensúlyérzéke, illetve az alsó végtagok és a medenceöv izomereje gyengébb . Ezek alapján gyógytornára kezdtünk el járni. Egyébként a vizsgálatok és a torna is rettentő nehezen megy, mert a lányom végig sírja az egészet, a közelébe se tudnak menni, ha az ölembe veszem megnyugszik, de hiába play tornát én csinálom a terapeuta csak jelen van, mégis rettenetesen sír, itthon azonban nagyon élvezi, nevet közben. Más idegenektől is ugyanúgy sír, pl. ha elkezdenek beszélni hozzá. A gyógytornász neurológiai vizsgálatot javasolt, a háziorvosunk azonban nem tartja indokoltnak. Nagyon aggódunk, mert azt igazából senki sem mondja meg hogy van e komolyabb probléma, és ha igen mi lehet az. Félünk, hogy ha van valami gond nem lesz e majd valami maradandó nyoma, gondolok itt többek között tanulási nehézségekre, vagy egyéb szellemi lemaradásra, fejletlenségre. Egyébként általában nagyon jó kedvű baba, ha nem zavarja semmi játszik magában,sokat mosolyog, néhány dolgot megért amit mondunk neki, pl.tapsol, néha integet, telefonál, ideadja ami a kezében van, ha kérjük, pakolgat egyik dobozból a másikba, ha kockákból tornyot építünk neki azt lerombolja, építeni még nem tud, szeret fogócskázni (négykézláb szinte szalad), illetve a kukucskálós játék a kedvence. Értelmes szavai még nincsenek, de a maga módján nagyon sokat beszélget. A gyógytornászi véleményen még a következők szerepelnek: Háton fekvésben figyel, követ, két játékot megtart, összeüt, keresztbe nyúl. Spontán hasra fordul és mászik, mászása széles alapú. Ülésbe nehézkesen húzza fel magát, fejét tartja, lábait kifeszíti. Ebben a helyzetben önállóan nem tud megülni, oldalra dőlve nem támaszt ki. Landau helyzetben tartva, hirtelen "ejtve" támaszt, talicska helyzetbe hozható, karjaival nem lép ki a támaszból. Lábra állítási kísérletkor lábait felkapkodja, lábfejjel spiccel. Collis-helyzeteket nehezen viseli, nem támaszt le. Hupléban posztrotációs nisztagmus diszkréten megjelenik. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Kerekes Éva válasza a Alsó végtagi hypotonia témában

        Kedves Szülő! Részletes levelének nagyon örültem, hiszen látszik, mennyire odafigyel a kislányára, ez a feltétele annak, hogy minden rendbe jöjjön. Ennek ellenére természetesen nem tudok korrekt véleményt mondani arról, hogy van, vagy nincs probléma, hiszen ehhez személyes vizsgálat kell. A gyógytornász véleményét a medenceövi izmok gyengeségéről el kell fogadni. Annak is örülni lehet, hogy a háziorvos nem lát problémát, hiszen akkor a gyermekkel nagy baj nincs. Én a gyógytornásszal értek egyet, miszerint indokolt a gyermekneurológiai vizsgálat egy csecsemőn, akinek alsó végtagi hypotoniája van. remélhetőleg ő végre konkrétumot és prgonózist is tud mondani. Ha másképp nem megy, menjenek el egy magánrendelésre. De ettől függetlenül úgy gondolom, nem lesz gond a későbbiekben, ha kitartóan járnak gyógytornára a kezdeti sírás ellenére. Az, hogy az alsó végtagok tónusa lazább, általában nem nagy gond, és jól kezelhető. Érdemes foglalkozni vele, hogy később ne legyen gond a járással,tanulással. Néhány hónap gyógytorna általában elegendő, hogy a baba mozgásfejlődését jó irányba tereljék, ami biztosítja a megfelelő értelmi fejlődést is. Derűt és nyugalmat kívánok Önöknek!


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2017. március 20., 13:07; Megválaszolva: 2017. március 20., 22:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: