• MR vizsgálatának értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor nő! 2016. februárjában gerincsérvet diagnosztizáltak nálam L IV-V csigolyáknál, majd augusztusban SM betegséget állapítottak meg. Idén januárban mozgásra fokozódó fájdalmak jelentkeztek: derék, kersztcsont környékén, szeméremdomb, ágyék, alhas. Most februárban készült újabb MR vizsgálat, mivel ezeket a mozgásra fokozódó fájdalmakat nem az sm okozza. A gerincen enyhe, elnyújtott, kompenzált, kettős S-alakú scoliosis figyelhető meg. A fiziológiás görbületek megtartottak. A zárólemezeken lapos, Schmorl hernia jellegű benyomatok vannak, a csigolyákon enyhe spondylosis jelei látszanak. A Th. VIII-IX. csigolyák közti porckorongon kis centrális, a vizsgálati positioban a gerincvelőt elérő hernia ábrázolódik. Lapos, discopathias jellegű porckorong előreboltosulás figyelhető meg a Th. IX-X. csigolyák közti discuson. Az L. IV-V. csigolyák közti porckorongon széles alapú, jobb túlsúlyú centrálisan kissé lefelé migráló, a durazsákot ívben bedomborító, de gyökcompressiót nem okozó porckorong előboltosulás van, az anulus fibrosus protrudált részletében degeneratív átépülésre jellemző jelzavarral. Az L.V-S.I. csigolyák közti intervertebralis rés beszűlült, a zárólemezek egymás felé tekintő felszínei mentén Modic II. stádiumú degeneratív átépülésre jellemző jelzavar van, oedema jelenleg már nem látszik. A discus dehydrációra jellemző STIR és T2 súlyozott képeken csökkent jeladású. A jobb paramediális dominenciájú, lapos hernia részben konszolidálódott, a durazsákot bedomborítja, a jobb oldali S.1. gyököt eredésénél eléri. A kisizületekben a folyadék kissé felszaporodott. A sacralis gyökkilépések szabadok. A sacroilicalis rések megtartottak. A csontokban kórós lágyrészképlet nem ábrázolódott. A gerincvelő látható szakaszának dimensioi, jelviszonyai szabályosak. A conus medullaris az L.II. segmentum felső harmadának magasságában végződik, ép. Vélemény: Mérsékelt degeneratív eltérések, spodylosis, a distalis kisizületekben synovitis jelei. Hernia disci Th. VIII-IX. centr. Discopathia Th. IX-X. Protrusio disci L.IV-V. Hernia disci L.V-S.I. centr. dom. 1.d. a jobb oldali S.1. gyök lehetséges érintettségével. Multiplex demyelinisations folyamatra jellegzetes, vagy egyéb, intramedullaris pathologia jelenleg nem volt vertifikálható. Sajnos magát a lelet én nem értem. Azt szeretném kérdezni, hogy a most kapott leletem alapján van-e valami esély akár műtéti úton a fájdalmak enyhítésére és járásom bizonyos mértékű javulására, mivel tornázni már csak egyre kevesebbet tudok a közben erősödő fájdalmak miatt, amin már a gyógyszereim sem segítenek. Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Eszter

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a SM témában

        Kedves Kérdező! Jó lett volna, ha ír valamit a fájdalmakat megelőző állapotáról, mióta, és milyen tünetekkel jár Önnél az SM betegség. A leírt MRI lelet alapján ilyen súlyos fájdalmakat okozó gerinc eltérések, porckorongsérvek nem láthatók.Idegsebészeti beavatkozást biztosan nem igényel.Nincsenek a vizsgált szakaszon SM-re jellemző gócok sem. Felhívom a figyelmét, hogy az SM betegségre szedett Aubagio gyógyszer gyakori mellékhatása a deréktáji isiászhoz hasonló fájdalom. Ezt feltétlenül beszélje meg kezelőorvosával.Érdemes lenne az SM betegség kezelésére egyéb tipusú gyógyszert alkalmazni. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2017. március 07., 00:23; Megválaszolva: 2017. március 07., 06:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: