• Fokozott a symm. tonusos nyaki reflex

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! A kislanyom 2016.11.12.en szuletett csaszarmetszessel 3650g-al es 56cm-el a fejkorfogata: 34cm volt. Mikor megszuletett a dr. Nő mondta Bp.re elkell vinnem a Szent Margit korhazba mert kisfejusegre gyanakodtak es azt is mondtak hogy szinte zart a kutacs (koponya homloknal felfele elkeskenyedik,microcephal. NK:0,3x0,3cm nívóban.) Elis vittem a lanyomat es 1hetig bent tartottak minket. Hazatavozaskor azt mindtak hogy a kislannyal minden rendben van viszont fokozottabbak az izmai es fokozott a symm. tonusos nyaki reflex ezert allando szigoru hason fekve kell tartani. Es hogy a kutacsa zart (3hetes). Minden honapban 1x elkell vinnem kontrollra. Devviszont a diagnozisban az allt a zarojelentesen hogy Laesio cerebri non-progressiva ez 2x levan irva es van egy olyan is hogy Kisfejűség verosim familiaris. Es a kerdesem az lenne hogy maganak mi a velemenye a kislanyomrol? Mit lehetne tenni annak erdekeben hogy jok legyenek a reflexei mert ez szerintem keves hogy hason van a kislany mert semmi valtozas nincs :( es a kutacsa hogy hamar benőtt ennek mien kovetkezmenyei lehetnek? Es a tonusos nyaki reflex mitől lehet es mi baja lehet ettol a kislanyomnak? Koszonom szepen nagyon hogy segitenek! Es jo lenne ha valaszt kapnak a kerdeseimre mar:( koszonom

        Dr. Kerekes Éva válasza a izomtónus, kutacs témában

        Tisztelt Érdeklődő! A lehető legjobb helyen voltak és úgy tűnik, a lehető legjobb ellátást kapta a kislánya. Nekem nem lehet véleményem róla, hiszen nem vizsgáltam, de abszolut megbízom a Szent Margit kórház Fejlődésneurológiai Osztályának neurológusaiban, mert náluk tanultam, mint az ország mindegyik gyermekneurológusa. A kétszer leírt diagnózisnak gazdasági oka van, ezt írják elő a minket irányító egészségügyi vezetők. A laesio cerebri non-progressíva azt jelenti, hogy terhesség alatt valami történt, valamilyen okból kifolyólag a koponyának a növekedése megállt és a koponyacsontok összeforrtak. Jelenleg a gyermek státuszában minimális eltérést láttak, az egyik oldal végtagjai merevebbek, ezért fokozott a nyaki reflexe. Ezt csakis úgy lehet kezelni, hogy a gyermeket ÉBER ÁLLAPOTBAN mindig hason fektetjük. Ha sír, néhány percre fel kell venni, megnyugtatni, majd vissza kell helyezni hasra. 3-4 hét alatt ezt megszokja, és ekkor a mozgásfejlődése jó irányban indul el, mert a hason fektetés készteti kúszásra és négykézláb állásra a gyermeket. Ha nem fekteti hason, akkor a gyermek izmai merevek maradnak, és nem biztos, hogy megtanul járni. Más egyéb hatékony kezelés nincs arra, hogy egy merev végtagokkal és kisebb fejjel születő gyermek jól fejlődjön és egészséges mozgású gyerekké váljon. A benőtt kutacs akkor jelent problémát, ha az agy növekszik és nem fér el a koponyában, ez látászavart okozhat. Ezért kell rendszeres neurológiai ellenőrzésre járni. Összefoglalva 3 feladata van: élvezni az anyaságot, éber állapotban mindig szigorúan hason tartani a gyereket és az előírt időpontokban ellenőrzésre vinni őt. Teljes gyógyulást kívánok a babának és önöknek!


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2017. március 01., 11:46; Megválaszolva: 2017. március 02., 21:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: