• Fogamzásgátló tabletta szedése, mellékhatások

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Szalóczy Péter! A menstruációs ciklusom általában 26 napos szokott lenni, a 8. napon történt egy kisebb "szerelmi baleset" a párommal. A biztonság kedvéért kiváltottam egy Escapelle esemény utáni tablettát és megbeszéltük, hogy fogamzásgátlót fogok szedni. Elméletileg nem kellett volna meghoznia a vérzésemet (nőgyógyászom szerint), de bevétele után 1 héttel vérezni kezdtem, mellette nagyon rosszul voltam (fájdalmas hasi görcsök, puffadás, szédülés, gyengeség és levertség). Tegnap meglátogattam az orvosomat fogamzásgátló tabletta elkezdése miatt. Felírta nekem a Volinát és azt mondta ezt már most kezdjem el szedni. Tegnap este elkezdtem a szedését, a vérzésem pedig elmúlt, amit az esemény utáni hozott meg. Ma hajnalban arra keltem, hogy hánynom kell és ráz a hideg, ill. lázas vagyok. Nem tudtam bemenni dolgozni sem, még mindig rosszul érzem magam. Lehetséges, hogy a fogamzásgátló okozta ezt a hirtelen rosszullétet? Olvastam a papírjában, hogy nem szabad elkezdeni szedni, ha az ember az adott hónapban már szedett hormontartalmú készítményeket. Ön mit tanácsol, várjak inkább vele a következő ciklusom kezdetéig? Válaszát előre is köszönöm! Üdv, Varga Brigitta

        Dr. Szalóczy Péter válasza a tablettaszedés témában

        Kedves Brigitta! Nem feltétlen volt érdemes a sürgősségi tablettát beszedni, a 8. ciklusnapon, nincs még érett petesejt, hogy baj legyen. Az Escapelle több mint tízszeres hormon tartalmú a normál napi fogamzásgátlóhoz képest, így sokszor belezavar a vérzésbe. A lázasa állapot biztosan nem tabletta és hormonállapot függvénye. Lehet influenza? Ha elkezdte szedni és nem hagyott most ki egy napot sem még, szedje tovább, mint orvosa mondta. Ha több mint egy napot kihagyta, akkor már mindent hagyjon abba a következő vérzésig, használjon addig helyi fogamzásgátlót, (Patentex, Pharmatex), majd indítson tablettát a következő vérzés első napjától hosszú távra.


        Kérdés: 2017. február 15., 17:40; Megválaszolva: 2017. február 15., 18:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: