• Tágult oldalkamra

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor nő!
        A kérdésem az lenne,hogy az Ön tapasztalata szerint milyen kilátásai vannak a babámnak, akinek a 25 terhességi hét végén elhalt ikertestvére (4 lombik beavatkozás volt),méhlepény elégtelenség miatt Az élő magzatom most 26 hetes fiúcska, nagyon aktív baba, a tüdőérlelőt megkapta 4 napja. Azóta 3 napig figyeltek az ő keringése stabil. Clexant kapom. A baj hogy neki 4hete megtágult a kamrája hátsó szarva 12 -13mm-re azóta nem változott. Magzati mr en jelzett tágulatot írtak kóros eltérés nélkül. Más eltérést nála nem találtak több genetikai uh során sem. Most nagyon féltjük,hogy mi fog történni a másik baba miatt vele, 2 petéjűek voltak. Egyébként ő egészséges volt. Nekem fájdogál a hasam, 2x kaptam bricanilt. Most a kamratágulattal riogatnak és minden vizitnél csak rácsodálkoznak hogy mekkora tágulata van. De semmi konkrétumot nem mondanak.kérdésem az lenne, hogy mire számíthatunk. Elnézést a hosszú levélért,de teljesen el vagyunk keseredve, ezért kérném véleményét.
        Segítségét köszönöm!

        Dr. Kerekes Éva válasza a kamratágulat témában

        Kedves Érdeklődő! Megértem az aggodalmát, de konkrétumot sajnos nem tudok mondani én sem. A kamra tágulat azt jelenti, hogy csökkent azon a helyen az agy állománya, és az agy helyén agyvíz látható- de ez csak jelzett, azaz nem jelentős. De hogy ez milyen következményekkel jár, azt senki sem tudja megmondani most, azaz senki sem tud semmi konkrétumot. Annál inkább,hogy nem gyakran készül magzati MR, így nem sok tapasztalatunk van az ilyen leletekkel. A kamratágulattal nem riogatják, hanem tájékoztatják Önt, ahogy ezt a jog rákényszeríti az orvosokra. Ahogy lesz, úgy lesz- csak ezt a közhelyet tudom mondani én is. Lehet, hogy semmi jelentősége nincs a jelzett kamratágulatnak (sok babának van kamra tágulata, és mégis tökéletesen fejlődnek), és az is lehet, hogy valamilyen fogyatékossága lesz. Próbáljon meg pozitívan hozzáállni, hiszen a kétségbeesés nem javít, hanem ront a helyzeten. Bízzon benne, hogy minden rendben van, legyen bátor és eltökélt. ezzel sokat javít a lepény keringésén és a babán. Tiszta szívből kívánok nyugodt, derűs terhességet, katartikus könnyű szülést és egészséges babát!


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2017. február 02., 10:22; Megválaszolva: 2017. február 07., 21:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: