• Koponya MR vizsgálata, lelet elemzése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        48 éves nő vagyok. A következő panaszok miatt voltam koponya MR vizsgálaton: -2 éve tartó fülcsengés, -egész életemben: időnkét szédültem, -még gyermekkoromban is észre vettem, hogy néha emlékezet-kieséseim voltak (jó tanuló voltam, de néha a megtanult tananyagra egyáltalán nem emlékeztem), -felnőtt korban is gyakran előfordult, hogy bizonyos időszakokra, történésekre egyáltalán nem emlékeztem, mintha "kitörölték” volna az emlékezetemből (20-30 éves koromban is), -egész életemben le voltam lassulva, az átlagosnál egy kicsit lassabban mozgok. Az emberek intelligensnek tartanak, de általában lassabban gondolkodok és reagálok. Pl.: a helyiségbe bejön egy kolléganő, mindenki azonnal köszön: "Szia Judit". Nekem szükségem van 3-4 másodpercre, hogy a kolléganő neve eszembe jusson. Egyébként, képes vagyok rengeteg információt észben tartani (pl. jogszabályok), -arcvakságtól is szenvedek, ha nem a megszokott helyen találkozok valakivel, előfordul, hogy nem ismerem meg (pl. szomszédasszony, a busz megállóban). -súlyos migrénes panaszaim voltak 4-5 évig, ezután gyógyszer nélkül, magától javult a helyzet, -időnként depressziós tünetek, ritkán pánikbetegség tünetei. Neurológus nem akart foglalkozni a panaszaimmal, és vizsgálatra sem küldött, mert szerinte a fülcsengés és egyéb panaszaim okai soha nem derülhetnek ki, ezért az okokat felesleges keresni. Végül a gégésztől kaptam beutalót MR vizsgálatra. A leletem: A kisagyi tonsillák a foramen magnum szintjében helyezkednek el, a craniocervicalis átmenet egyebekben szabályos. A IV. kamra normális tágasságú, a helyén van. A basális cisternák szabadok. A supratentoriális kamrarendszer és a felszíni liquorterek tágassága szabályos, szimmetrikus. A középvonal végig megtartott. A ventrális kamraszarvak csúcsai körül , keskeny, sapkaszerű T2-jellegű méréseken jelintenzív, T1 súlyozott mérésen jelszegény terület látható. Jobb oldalon a capsula extrema elülső szárában kb. 4 mm átmérőjű, T2 jellegű méréseken jelintenzív, T1 mérésen jelszegény terület látható. Egyebekben az agyállományon belül kóros jeladás, diffúziógátlás, kóros haemosiderin-lerakódás nem látható. A kisagy-híd szöglet megtartott. A belső hallójáratok szimmetrikusak, tágasságuk rendes. Az agyalapi nagyerekben a flow void megtartott. A vénás sinusok is szabályos képet mutatnak. Vélemény: A jobb oldalon látott góc vasculáris eredetű lehet. A neurológust ismét megkerestem, ezzel a lelettel, de ő ismét "lekoptatott" azzal, hogy "nincs mit tenni". Szeretném megkérdezni, hogy van-e okom aggodalomra, és mit tanácsolnak, mit tegyek, milyen orvost keressek fel?

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a koponya MR témában

        Kedves Kérdező ! A pszichomotoros tempó, mely a gondolkodást, lelki reakciókat, mozgásválaszokat egyaránt magában foglalja, teljesen egyéni, veleszületett,részben genetikusan meghatározott.Különböző tréningekkel az Ön által lassulásnak tartott egyéni tempó minimálisan javítható,de nem feltétlenül szükséges.Ön gyermekkorától ilyen, már nem fog megváltozni.A memóriatulajdonságok is egyedenként változnak.Ha valakinek rossz az arcmemóriája, attól még igen magas IQ-val, szellemi kapacitással rendelkezhet.Amiket leír, azok a tünetek nem értelmezhetők betegségként, főleg, ha igazoltan nincs is a háttérben konkrét kp.-i idegrendszeri betegség.Az MRI által kamra közeli, sapkaszerű elváltozás, valamint a capszula externában talált 4 mm-es elváltozás agyi kisérbetegség kezdeti jelei lehetnek, ahogy a vizsgáló orvos is írja, vasculáris, azaz ér eredetű.Ezek alapján azt javasolom, úgynevezett agyi keringésjavítók adását, mely lehet betahistin, piracetam,vinpocetine hatóanyagú, orvosa válogatja, melyiket részesíti előnyben. Az érbetegség hátterében esetlegesen fennálló egyéb rizikófaktorok feltárása, és lehetőség szerint kezelése szintén hasznos lehet.Agyi érbetegség gyanúja esetén a nyaki erek UH vizsgálata is rutin vizsgálat, ami ha nem történt meg,pótolni kellene. Minden jót kívánok. Üdvözlettel. Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2017. január 26., 10:54; Megválaszolva: 2017. január 27., 08:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: