• Agydaganat-babavállalás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! 20éves koromban villámcsapásként agydaganatot diagnosztizáltak nálam. Azonnali műtét követte ahol sajnos nem sikerült az eltávolítás csak egy kis része a daganatnak. A szövettan: astrocytoma grade I. Sajnos az orvosom nem nyújt túl sok felvilágosítást és az interneten is csekély forrásban találok erre a daganattípusra vonatkozó információt. Az kisagyban helyezkedik el műtét óta semmit nem változott szerencsére évente MRI vizsgálattal nézik. Az lenne a kérdésem, hogy milyen túlélési esélyek vannak ezzel a típussal? Élhetek "hosszú" életet vagy mindenképpen nőni fog és rossz vége lesz? Szeretnék gyermeket vállalni. Érdemes? Az orvosom csak annyit mondott inkább ne. De nem fejtette ki igazából miért ne....esetleg nőne a daganat terhesség alatt? Vannak erre való tapasztalatok, sajnos senki nem segít és nem tudok máshonnan tájékozódni...kérem segitsen hogy megtaláljam a válaszokat. Előre is köszönöm!!

        Dr. Kerekes Éva válasza a agydaganat témában

        tisztelt Érdeklődő! Az alacsony grádusú (low grade) astrocytoma viszonlag jóindulatú lefolyású. A statisztikai átlagos túlélés 5-10 év; a betegek többségének a halálát az eredeti jóindulatú lefolyású daganat magas grádusúvá, azaz rosszindulatúvá válás okozza. Viszont jó hír, hogy az astrocytomás betegek 80%-ban számíthatnak hosszú túlélésre(több mint 10 éves). Természetes ezek statisztikai átlagok, konkrétan Önnek a prognózisát csakis az Ön idegsebésze tudná megsaccolni. Az internet erre nem alkalmas... Hogy vállalhat-e gyermeket így, az az Ön és elsősorban a párja döntése lesz . De egyébként az onkológia a kuruzslók ellenszele ellenére fantasztikusan fejlődik,lehet, hogy 5-10 év múlva esélye lesz a gyógyulásra. Szívből kívánom, hogy így legyen.


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2017. január 18., 21:27; Megválaszolva: 2017. január 19., 22:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: