• izomrángás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő, 31 éves nő vagyok, nagypapám ALS betegségben halt meg 5 évvel ezelőtt 77 éves korában. Azóta fél ettől az egész család. De én legjobban. 3 hónappal ezelőtt kb. két hétig arra ébredtem, hogy jobb kezemen 3-as 4-es ujjaim merevek be kell mozgatni. Pánikba estem, rohantam a neurológiára. Ott fizikai vizsgálaton semmit nem látott az orvos , hazaküldött, azért beszéltem vele pár szót a moto neuron betegségről és mondta, hogy izomrángások is jellemzik. Iszonyatos pánikba estem, heves szívdobogás, légszomj tört rám és elkezdődtek az izomrángások a lábamon, pár nappal a vizsgálat után. Olyan állapotba kerültem a félelemtől, hogy pszichiátrián erős nyugtatókat kaptam, valamivel jobb lett de az izomrángások nem múltak. Közben éjjelente zsibbadt a kézfejem, volt, hogy annyira zsibbadt (erős bizsergő érzésem volt) hogy nem éreztem reggel bizonyos ujjaimat. A neurológus az hitte carpalis alagút szindróma és voltam ENG vizsgálaton ami negatív lett, sőt utána nyaki-gerinc Mr-en is ami szintén negatív lett. Az izomrángások nem múlnak ennek 3 hónapja, testszerte láthatóak is és rengetegszer ránganak naponta a legkülönfélébb helyeken. Mondta az orvos, hogy akkor van baj ha izomgyengeséggel is párosul. Bizonyos mozdulatoknál észrevettem, hogy mozgás közben remegnek az izmaim, pl. ha hanyatt fekszem és tárogatom a kezeim mintha mellizom gyakorlatot végeznék, de súlyok nélkül, remeg az izom amikor leengedem a kezem. Ugyanezt veszem észre amikor csinálok egy fekvőtámaszt, már egynél is remegnek az karizmok középen. Bár nem érzem hogy gyengék lennének. Ezt ön szerint nevezhetjük izomgyengeségnek? Még egy tünet ami két hónapja minden hajnalban, vagy ébredéskor van, hogy be kell mozgatnom az ujjaimat minkét kezem összes ujját kivéve a hüvelykujjakat. Nagyon félek. Doktornő mi a véleménye? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Kerekes Éva válasza a izomrángás témában

        tisztelt Érdeklődő! lehet, hogy mindez valóban pánik tünete. Nyílván én ezt látatlanban nem tudom megmondani. Az ALS-re egyébként nem jellemző a családi öröklődés, az én praxisomban nem fordult elő 2 beteg egy családban, a betegség egyébként elég ritka. . De azért menjen vissza újra a neurológusához, hogy az ismételt vizsgálat megnyugtassa, majd pszichiatrhez, ha mégsem sikerül megnyugodnia. Akármi is a gond, nem kell szenvednie- vagy győzze magát meg arról, hogy nem beteg, vagy gyógyuljon meg pánik syndroma elleni gyógyszerek segítségével.


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2015. augusztus 26., 15:44; Megválaszolva: 2015. augusztus 26., 17:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: