• Agyi infarktus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor úr! Koszonom a választát, nagyon sokat segített. Azonban ma elvitték édesanyámat CT-re és kiderult, hogy sok kis infarktus van szerteágazódva, rendszeresen gyógyszereket kell szednie, és reméljuk, hogy nem ismétlodik meg az eset. Szeretném megkérdezni, mennyiben kulonbozik ez az agyvérzéstol? mi tulajdonképpen az agyi infarktus? mennyiben lehet gyógyítani? felszívódhat-e egyáltalán, vagy csak mutétileg lehet eltávolítani? és mi torténik, ha nem mutik meg, mert errol egyelore nem esett szó. Hasonlít-e a trombózishoz? Édesanyámnak kb.15 éve már volt trombozisa a szemén, azóta egyik szemével csak foltot lát, maradhatott-e ez abból? Kezdetben Tental, Oxantil, Msso4, F1/1 infúziót kapott és még két tablettát, egy kis ezust színut és egy nagy világossárgát, melyet nem is tud lenyelni, ossze kell, hogy torjék. Továbbá mégis azoknak a szobatársaknak lett volna igazuk, akik azt tanácsolták, hogy elso perctol tornáztassuk? Miért nem tanácsolták rogton ezt az orvosok? a bal kezét egyáltalán nem tudja mozgatni, a lábát is alig.Nagyon nehezen nyel, nincs étvágya, alig eszik, ezért nagyon gyenge is. Sok kérdésem lenne még, legyen olyan kedves, írjon meg mindent nekem errol, amit csak tud. A segítségét elore is nagyon koszonom.

        WEBBeteg szakértő válasza a agyi infarktus témában

        Tisztelt Kérdező!

        Először is utalni szeretnék az előző válaszomba beírt linkre itt ( A magyar stroke társaság honlapján) igen részletes válaszokat kaphat a kérdéseire. Az agyi infarctus az agyi erek elzáródása miatt kialakult keringészavart és következményes agypusztulást jelenti, azaz nem jut vér az ér ellátási területére így az a terület elpusztul. Amennyiben nagyobb ér záródik el akkor értelemszerűen nagyobb, amennyiben kis ér, kisebb terület pusztul el. Az agyban azonban vannak olyan területek amelyeken fontos pályarendszerek viszonylag kis területen helyezkednek el. Ezeken a területeken egy kis infarctus is komoly tüneteket okozhat. Az vérellátási zavar miatt elpusztult területek megmentésére nincs lehetőség, azonban az agy más területei átveszik a kiesett részek szerepét. Igen ritka (az ön édesanyját nem érintő) esetek kivételével az az elváltozás nem műtendő.

        Tisztelettel:  Dr. Siró Péter neurológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-24 17:04:35; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 07:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: