• Fejfájás és eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Nekem kb 1 évvel ezelőtt kezdődtek a fejfájási panaszaim! A neurológus kivizsgált és nem talált rendellenességet! Elküldött MRI vizsgálatra,melynek az eredménye a következő: Térfoglaló folyamat,érmalformatio nem ábrázolódott A kamra aszimmetriától eltekintve kóros eltérés nincs. Circulus arteriosus Willisii-variatio. Igazából ezt az utolsót nem értem! Szeretném ha segitene ebben,illetve amennyiben tudna javasolni egy jó neurológust itt Budapesten azt is megköszönném,ugyanis akinél korábban voltam ahhoz nem szeretnék menni! A harmadik kérsésem pedig az lenne,hogy összefüggésben lehet e a bal oldali tarkó fájdalom az ülő munkával? Válaszát várom és előre is köszönöm Üdvözlettel: Kopasz Erika

        WEBBeteg szakértő válasza a fejfájás témában

        Kedves Erika!

        Az agyat ellátó nagyerek a kétoldali, a nyak elülső oldalán futó arteria carotis illetve a csigolyák között haladó arteria vertebralisok összefolyásából előálló arteria basilaris a koponyaalapon egy arteriás "kört" képez, azaz egymással összeköttetésbe kerülnek, majd másodlagosan ebből a körből indulnak az agyba menő érágak. Ezt a kört hívjuk latinul circulus arteriosus Willisii-nek. A kör azonban az emberek kb. felében nem zárt, hanem különböző variációi lehetnek.

        Ennek csak akkor lehet jelentősége, ha valamelyik ér elzáródik és így a többi ér kérdésesen képes csak az adott agyterület vérellátásába "beszállni". Az ön fejfájása szempontjából a dolog tehát indifferens. Az űló munka sok esetben a kényszertartással jár, így a fejet tartó izmok a folyamatos ülő helyzetben túlterhelődhetnek és ez fájdalomhoz vezethet. A passzív munkavégzés a hát izmainak gyengülését okozhatja, ez szintén hozzájárulhat a fejfájáshoz.

        A tanácsom a következő: keressen egy jó szemészt ugyanis a nem megfelelő szemüveg használata fokozhatja a panaszait. Kezdjen el valalmilyen gerinctornát, jógát, esetleg úszást (szabályos hát- illetve mellúszás jó hatású). Vizsgáltassa meg a nyaki gerincét. Az orvosválasztás tekintetében sajnos nem tudok segíteni, kérdezze háziorvosát.

        Tisztelettel:  Dr. Siró Péter neurológus

         

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-21 09:58:55; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 11:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: