• Milyen betegséget mutat a leletem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Szakértő!Kérem legyenszíves tájékoztatni a betegségemről.Még két hónapot kell várnom az mr re.A külső és belső liquort erek normális tágasságúak. Közép vonali dis lo ca tio nem észlelhető. Bal oladlon frontálisan 6mm, parietalisan 5mm átméröjű,mérsékelt hypodensitás van. Jobb oldalon az oldal kamra frontalis szarva magaságában lateralisan halvány hypodensitáes figyelhető magasan, parietalisan szabálytalan alakú, kiterjett meszesedés látható. Kérem mindenről tájákoztasson! Mivel egyedül nevelem két gyermekem, és tudni szeretném mi vár rám! Köszönettel:

        WEBBeteg szakértő válasza a MR témában

        Kedves Érdeklődő! Megértem az aggodalmát, akkor is, ha nem egyedülálló anyától érkezik, és a praxisomban mindenkint részltesen és őszintén tájékoztatok, akkor is, ha rossz hírt kell mondanom, és akkor is ,ha a hozzátartozók ezt megtiltják.Én minden beteget tisztelek annyira, hogy úgy gondolom, nem kezelhetjük gyermekként és nem beszélhetjük meg az ő egészségét az éríntett feje fölött. De Önt most nem tudom tájékoztatni, mert a fenti leírás alapján nem tudok semilyen véleményt mondani. Az sem derül ki, hogy milyen leletről van szó, csak sejtem , egy ez egy koponya CT lelet lehet. Minden CT és MR lelet végén van egy vélemény, de Ön ezt nem írta ide, valószinüleg szándékosan, hogy kikérjen egy másik véleményt és elleneőrizze, vajon egyezik-e a kettő. De ahoz, hogy egy másik szakember(radiológus szakorvos) mondjon véleményt, látnia kell magát a felvételt, mert csak a leírás erre nem alkalmas.Ez olyan, mintha egy műértőt megkérne arra, hogy mondja meg, hogy eredeti-e egy Leonárdo da Vinci festmény, de a képet a műértő nem láthatja, csak maga elmeséli , hogy mik vannak ráfestve és milyen szinek láthatóak. Tehát amikor hozzám visszajön egy beteg az elkészült koponya CT lelettel, akkor azon van egy radiológiai vélemény, és én ezt a véleményt veszem figyelembe a diagnózisnál, és nem a részletes leírást, amit a radiológus önmaga számára rögzit, a neurológus felé pedig véleményt alkot. Az is előfordul, hogy a CT vizsgálat nem alkalmas bizonyos kórismék felismerésére, és más vizsgálatokra van szükség, például koponya MRI-re.Valószinüleg az Ön esetében is erről van szó, és csak az MR után tudja korrekten tájékoztatni a neurológusa. A két hónap ugyan egy betegnek soknak tünik, de a Nyíregyházi MR laborba a mai napon én már júniusra kaptam a betegem számára előjegyzést, ami ugye több mint 5 hónap. A leírás alapján úgy gondolom, hogy állapota jelenleg nem életveszélyes, de korrekt tájékoztatást nem tudok mondani. Próbálja meg addig derüsen szemlélni az életét, a figyelmét elterelni a CT és MR vizsgálatokról, és nem terhelni a gyermekeit a szorongásaival, mert a derű gyakran gyógyit, a szorongás pedig értelmetlenül teszi tönkre az életét. Ha Önnek feladata van az életben, akkor lesz ereje arra, hogy elvégezze, akármit is takarnak a CT leletén leírt eltérések. Remélem, az MR lelet után korrekt tájékoztatást kap a betegségéről! Tisztelettel: dr.Kerekes Éva neurológus és gyermekneurológus szakorvos


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. december 21., 14:44; Megválaszolva: 2011. december 23., 12:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: