• Mi okoz izomrángást?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Néhány hete, izomrángásaim vannak. Úgy kezdődött, hogy pontosan 1 hétig erősen rángatózott az ajkam. (mint ahogy az ember szeme szokott). Azt egyik napról a másikra abbahagyta, és szinte egyidejűleg elkezdtek rángani az izmaim, a testem legkülönbözőbb pontjain. 90 százalékban a lábaimban. Kb. 1 percenként berándul egyet valahol egy izom. De általában mindig csak egyet. Aztán totál máshol. Ritkán van olyan, hogy kétszer ugyanazon a helyen. Voltam dokinál, vérvételen is, a vérképem rendben volt, talán egy kicsit az alsó szinten volt a Magnézium, meg a kalcium talán, de még határon belül. Szedem már szinte a kezdetek óta a MagneB6-t, meg most egy hete a Milgamma N-t. De nincs változás. Van, hogy alábbhagy, általában akkor érzem csak amikor ülök, fekszem, tehát nyugalmi állapotban van a lábam. De nagy ritkán előfordul a karomban még néha a törzsemen is. Idegesít a dolog, vitaminhiányra gondoltam én is, de aggaszt hogy nem múlik. Mi lehet ez?

        WEBBeteg szakértő válasza a izomrángás témában

        Tisztelt Kérdező!
        Attól tartok, hogy az írottak alapján biztosat mondani nem tudok. Az ön által leírtak leginkább az orvosi nyelven fasciculationak  nevezett jelenségnek tűnnek, ami néhány izomrost akaratlan, ízületi mozgást nem okozó ritmikus összehúzódását jelenti. Ennek a normálisan is előforduló jelenségnek a  fokozódását leginkább kimerültség  okozza, illetve magnesium és calcium hiány is állhat a a hátterében, ezek pótlása rendezheti a problémát. A leírtakból nem derül ki, hogy összcalcium vagy ionizált kalciumszint meghatározás is történt-e. Normális összcalciumszint mellett is lehet az ionizált kalcium szintje alacsony. Nem írt arról, hogy egyéb eltérést, tünetet észlelt-e ( zsibbadás, izomgyengeség, izomtömegfogyás vagy bármi egyéb) magán? Amennyiben aggasztja a dolog érdemesnek látszik felkeresni belgyógyászati rendelést, és ha ott nem találnak a panaszait magyarázó eltérést, illetve a fent leírt tünetek is megjelennének, akkor  neurológiai/neuromuscularis szakrendelésre is, ahol ha szükségesnek látják, további elektrofiziológiai vizsgálatok (ENG, EMG) elvégzésére is lehetőség van, így  a panaszait magyarázó eltérések is tisztázhatók.


        Tisztelettel: Dr. Siró Péter  neurológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-04-03 09:03:21; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: