• Sportolás(megeröltetés) után zsibbadó karok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kb. 2 évvel ezelőtt testépítettem, és alvás közben elég sokszor arra ébredtem hogy zsibbad a karom. kb. 1 éve nem űzöm ezt a sportágat, de szeretném újra kezdeni. Pár napja csináltam néhány fekvőtámaszt, és újra előjött 2-3 napra a zsibbadás. A zsibbadás a könyökömtől indul, és a teljes alkar, kézfejre hatással van. Az lenne a kérdésem hogy ez valahogy megelőzhető, orvosolható? Hova kellene vele fordulnom? Hozzátenném hogy hetente 2x-3x több kilométert úszok, és ott még nem jött elő.

        Dr. Kerekes Éva válasza a zsibbadás témában

        A testépítés megerőltető és ártalmas sport, az izmok megerőltetése gyulladást vált ki az izmokban és az azokat rögzítő szallagokban, ezek megvastagszanak, és nyomják az itt futó idegszálakat.Ennek tünete a kellemetlen szibbadás. ez a panasz nem jár veszélyes betegséggel,de ha tartósan elnyomja az idegszállatt, a zsibbadás állandósul és kézsebészeti beavatkozásra lesz szükség. Ez a panasz annak az egyértelmű tünete, hogy a testépítés Önnek is, mint mindenkinek, árt. Természetesen a rendszeres sportolás szükséges, a megerőltető viszont ártalmas (l. fiatal sportolók halála).Én is járok konditerembe, és látom a testépítők helytelen edzéseit. A terhelését úgy kellene megválasztani, hogy enyhe izomlázon kívül egyéb panaszt nem okozzon.Nem a kigyúrt, hanem az egészségesen fitt férfi a vonzó. Mást nem lehet és nem kell tenni.


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2011. december 10., 01:27; Megválaszolva: 2011. december 12., 23:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: