• Gerincsérv és időnkénti bénulás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlet! Édesanyám egy ideje rosszul van, gerincsérve van, időnként nyaktól lefele bénul. Orvosa hosszas noszogatás után elküldte ideggyógyászhoz, aki koponya CT-re küldte. Az eredmény a következő: "Lelet: Koponya natív CT vizsgálata Infratentorálisan 3mm-es, supratentorálisan 8mm-es axiális szeleteket készítettünk. Normális basalis és felszíni liquorterek. Szabályos kamrarendszer, a középvonal megtartott. Jobb oldalon a capsula hátsó részében keskeny hypodensitás található. Intracranialis vérzés, egyebütt kóros denzitas változás, térszűkületre utaló jel nem látható. Vélemény: Kisebb vasc. laesio a jobb ACM területén. MR vizsg. jav. !" Azt kérdezném, hogy ez pontosan mit jelent, köze lehet-e ennek ahhoz, hogy rosszabbodik a memóriája illetve milyen következményekkel számolhatunk, ha ezt nem kezeltetjük? Köszönöm válaszukat! Megj.: Volt egy vizsgálati kezelése ("III. fázisú, randomizált, nyílt címkés, aktív-kontrollált vizsgálat a Ferumoxytol vas-szukrózzal történő összehasonlítására a vashiányos anémia kezeléséhez"). Ez befolyásolhatta-e a történteket?

        WEBBeteg szakértő válasza a koponya CT témában

        Kedves hozzátartozó! Nem tudom, hogy Ön mit ért az alatt, hogy nyaktól lefelé időnként bénul.Orvosi értelemben ez teljes mozgásképtelenséget jelent, de biztos vagyok benne, hogy Ön mást ért ezalatt, mivel egy orvosi szemszögből értett bénulást az orvos noszogatás nélkül is kivizsgáltat. A koponya CT-n látható elváltozás keringési zavart jelent az egyik agyi ütőér által ellátott területen. Az érintett terület kicsi. Ennek oka lehet előrehaladott életkorral járó merev érfalak, cukorbetegség, érszűkület, magas vérnyomás, szívbetegség és szívritmuszavar. Csak ez az egy elváltozás nem magyarázza a memóriazavarát, de az utóbb felsorolt okok mindegyike okoz feledékenységet. Magát az elváltozást kezelni nem lehet, de meg kell előzni ismételt keringési zavar kialakulását, mert kiterjedtebb területen ez állandósult végtagbénulással, beszédzavarral járhat, az édesanyja ágyban fekvő beteg lehet. Az agyi keringési zavaron átesett betegeket országszerte gondozzák, az érvényes protokolloknak megfelelően kezelik (trombózisvédelem, vérnyomás értékeke 140/80 alatt tartása , cukorbetegség és magas koleszterin szűrése.Kardiológiai vizsgálat elvégzése és Mellkas RTG is szerepel az ajánlott vizsgálatok közt. Mindezeket édesanyja neurológusa és családorvosa is jól ismeri, forduljon hozzájuk segítségért. Az Ön által ismertetett készítményt nem ismerem, de ha az édesanyja benne volt egy vizsgálatban, akkor az ezt vezető orvosa pontosan meg tudja mondani, milyen mellékhatásai vannak.Viszont a vérszegénység kifejezetten rontja az agyi keringést (is), különösen az érintett, az agy belsejében mélyen elhelyezkedő törzsdúcokban Forduljon bizalommal édesanyja neurológusához!

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. december 04., 15:38; Megválaszolva: 2011. december 06., 23:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Nemrég kérdeztem Öntől, választ is kaptam.Köszönöm!Kiegészítem a kérdésem, mert hiányolta a neurológusom véleményét.Ezt csatolom!Valamint találtam egy 2011-es koponya MR-t. A kérdésem:A két MR-t összevetve, lát-e...
        Kedves Doktornő! 22 éves 185 cm 74 kg vagyok. Körülbelül 1,5 éve kezdődött panaszaim kezdetlegesen csak szemhéj tikkelés formájában ami kicsit zavaró volt számomra, úttana a későbbiekben már az izmaim test szerte is ugrálni kezdtek...
        Kedves Doktornő! Fél éve a bal fülem bedugult, zúgott,fülészeten semmit nem találtak, majd a bal szemem kezdett fájni, szemészeten nem találtak semmit.Ezzel egyidőben a fejem baloldala is elkezdett fájni: bal halánték, fejem teteje, fülem...
        Tisztelt Doktornő! Nagyon megijedtem. 6 hetes volt a kisfiam, mikor az eset történt. Nagyon nyugtalan volt, folyamatosan sírt. Hirtelen ötlettől vezérelme "repülőztünk", igen gyors tempóban. A karja és a hasa alatt fogtam, úgy hintáztattam...
        Üdv Gergő vagyok 36 éves februárban orvoshoz fordultam mert szinte folyamatosan zsibbad a bal kezem bal lábfejem széle és elég sűrűn szúr a szívem voltam kardiologosnal neurológusnál minden vizsgálat után a kardiológus enyhe nem beállt...
        Udvozlom! Erdeklodni szeretnek hogy eszre vettem magamon hogy a kezem es a labam remeg! Kb 1-2hete kezdodott el ez a remeges orvosnal meg nem voltam mert azt hittem elmulik! Valaszat elore is koszonom!
        Tisztelt Doktor,! Kèt napja voltam EEG vizsgàlaton. Aleletben ez àll. HV TERHELÈS ALATT A HÀTTÈR KISSÈ FESZESEBB,GYOGYSZERHATÀST TÜKRÖZŌ ENCEPHALOPATHIA KÖRÜLIRT ORGANIKUS DEFICIT.KÈREM IRJON VALAMIT ,MERT AZ ORVOSOM ANYIT MONDOTT NEM VAGYOK...
        Üdvözletem, (185cm, 87kg) Bő egy hónapja elkeztett zúgni - akkor azt gondoltam - a bal fülem. A zúgás folyamatos, ciripelő hang és nem függ közvetlenül össze semmivel, amit teszek. Nem társul hozzá szédülés. Akkor semmilyen gyógyszert...
        Kedves dr no.24 éves vagyok.Azzal a problemaval kuzdok,hogy idokozonkent havonta vagy ket havonta eros hasogato fejfajasom van.Alltalaban arra kelek,hogy homlok tajon fejteto fele nagyon hasogat.Mozgasra es fenyre fokozodik.Sajnos magatol nem mulik el csak...
        2016 május 4.én volt kéztő alagút szindróma műtétem a jobb kezemen. Azóta 3 munkahelyet vesztettem el így elég kétségbe esett vagyok 29 evésen. Hiába volt a műtétem a kezemet még a mai napìg nem tudom terhelni.egy fél éve volt fiziko...