• Mit jelent?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlet! Édesanyám egy ideje rosszul van, gerincsérve van, időnként nyaktól lefele bénul. Orvosa hosszas noszogatás után elküldte ideggyógyászhoz, aki koponya CT-re küldte. Az eredmény a következő: "Lelet: Koponya natív CT vizsgálata Infratentorálisan 3mm-es, supratentorálisan 8mm-es axiális szeleteket készítettünk. Normális basalis és felszíni liquorterek. Szabályos kamrarendszer, a középvonal megtartott. Jobb oldalon a capsula hátsó részében keskeny hypodensitás található. Intracranialis vérzés, egyebütt kóros denzitas változás, térszűkületre utaló jel nem látható. Vélemény: Kisebb vasc. laesio a jobb ACM területén. MR vizsg. jav. !" Azt kérdezném, hogy ez pontosan mit jelent, köze lehet-e ennek ahhoz, hogy rosszabbodik a memóriája illetve milyen következményekkel számolhatunk, ha ezt nem kezeltetjük? Köszönöm válaszukat! Megj.: Volt egy vizsgálati kezelése ("III. fázisú, randomizált, nyílt címkés, aktív-kontrollált vizsgálat a Ferumoxytol vas-szukrózzal történő összehasonlítására a vashiányos anémia kezeléséhez"). Ez befolyásolhatta-e a történteket?

        Dr. Kerekes Éva válasza a koponya CT témában

        Kedves hozzátartozó! Nem tudom, hogy Ön mit ért az alatt, hogy nyaktól lefelé időnként bénul.Orvosi értelemben ez teljes mozgásképtelenséget jelent, de biztos vagyok benne, hogy Ön mást ért ezalatt, mivel egy orvosi szemszögből értett bénulást az orvos noszogatás nélkül is kivizsgáltat. A koponya CT-n látható elváltozás keringési zavart jelent az egyik agyi ütőér által ellátott területen. Az érintett terület kicsi. Ennek oka lehet előrehaladott életkorral járó merev érfalak, cukorbetegség, érszűkület, magas vérnyomás, szívbetegség és szívritmuszavar. Csak ez az egy elváltozás nem magyarázza a memóriazavarát, de az utóbb felsorolt okok mindegyike okoz feledékenységet. Magát az elváltozást kezelni nem lehet, de meg kell előzni ismételt keringési zavar kialakulását, mert kiterjedtebb területen ez állandósult végtagbénulással, beszédzavarral járhat, az édesanyja ágyban fekvő beteg lehet. Az agyi keringési zavaron átesett betegeket országszerte gondozzák, az érvényes protokolloknak megfelelően kezelik (trombózisvédelem, vérnyomás értékeke 140/80 alatt tartása , cukorbetegség és magas koleszterin szűrése.Kardiológiai vizsgálat elvégzése és Mellkas RTG is szerepel az ajánlott vizsgálatok közt. Mindezeket édesanyja neurológusa és családorvosa is jól ismeri, forduljon hozzájuk segítségért. Az Ön által ismertetett készítményt nem ismerem, de ha az édesanyja benne volt egy vizsgálatban, akkor az ezt vezető orvosa pontosan meg tudja mondani, milyen mellékhatásai vannak.Viszont a vérszegénység kifejezetten rontja az agyi keringést (is), különösen az érintett, az agy belsejében mélyen elhelyezkedő törzsdúcokban Forduljon bizalommal édesanyja neurológusához!

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
        Dr. Kerekes Éva
        Dr. Kerekes Éva főorvos, neurológus és gyermekneurológus
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. december 04., 15:38; Megválaszolva: 2011. december 06., 23:01

        Tudjon meg többet: koponya CT

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktor úr vagy doktor nő!A páromat kb egy hete műtötték gerincsérvvel.Kérdéseim lennének mik a teendők utókezelés gyanánt?Milyen mozgást szabad ,milyen tesz jót és mi az amit nem szabad.Mikortól lehet autót vezetni?Ha strandolni...
        Pár napja kezdôdött el az egész. Elôször csak egész nap fájt a fejem. Aztán másnap reggel már szèdültem is. Mára pedig már fáj minden izmom, ha nem óvatosan mozdulok meg akkor kicsit be is görcsölnek. Illetve a szám is teljesen ki van...
        Kedves Doktor Úr/Hölgy! Már 2 éve szinte állandóan fáj, vagyis nem fáj, hanem fura érzés van a tarkómnál. Olyan bizsergő zsibbadó érzés, ami néha erősödik és akkor megy át fájdalomba. Mellette állandó szédülés. Mikor erősebb a...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Anyukámnak 2013-ban volt egy agyi meningeoma műtétje. A beavatkozás után volt kontroll vizsgálaton, illetve MRI vizsgálaton. Erről szóló zárójelentésben minden vizsgálat jó eredményt mutatott, az MRI felvétel is...
        Tisztelt Szakértő! Kb. 1 éve tapasztalom magamon a folytonos izomrángást, (inkább remegést), ami felváltva jelentkezik a testem különböző pontjain. Alapbetegségem Hashimoto szindróma, de az endokrinológusom többszöri vizsgálat alkalmával...
        Tisztelt Uraim, Magamrol- kivallo fizikai kondicioban vagyok, sportos es egeszseges eletmodot folytatok, az enyhe tavaszi allergian kivul es vesehomokon kivul semmilyen betegsegrol nem tudok. Csak amikor peldaul fekszek es hirtelen felkelek vagy lehajolok...
        Tisztelt Doktor Nő / Doktor Úr! 28 éves nő vagyok, régebben aktívan mozogtam (latin és standard tánc, zumba... stb., minden, aminek a tánchoz van köze). 4 éve gerincsérvet találtak nálam, az akkori orvosom ellenezte a műtétet és otthoni...
        Vélemény MICRULACUNARIS VASCULARIS LAESIOK mindkét ACM ellátási területén. Mérsékelt Fokú CEREBRALIS ATROPHIA .A CT agyi vizsgálaton ez az eredményem volt.kérdésem ez a betegség mitjelent mennyire súlyos .A Neurologus Orvosom 3 hét...
        Tisztelt doktor ur/no! 18 esztendos,bechterew korral diagnosztizalt beteg vagyok.A mai nap olyan 10 percen keresztul zsibbadt a jobb kezfejem,a a szam jobb oldala,a nyelvem jobb oldala illetve az arcom jobb oldala is.Ma illetve a tegnap is eros fejfajasom...
        A nyaki MR vizsgálaton a következőket állapították meg:Az alsó szakaszon fokozott, a felsőn csökkentett lordosis. C4-7 csigolyák magasságában a myelonban keskeny csíkszerű T2-ben jelgazdag terület látható, mely syrinxnek megfelel. A c3/4 rés...
        Nem tudok elaludni 3 napja. nem kapcsol ki az agyam, sírtam döhöngtem semmi, mikor becsukom a szemem olyan mintha még mindig tovább figyelném a dolgokat,mintha csukott szemmel pislognék, rángatózik a szemem, és forgatom a szemgolyóm...
        Jónapot! Az volna a kérdésem hogy egy strokeban szenvedett betegnek a féloldalda lebénult (kar láb) és az felfog épülni? Fogja még tudni mozgatni?
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Problémám, hogy 6 napja folyamatosan szédülök. Talán mintha bizsergést is éreznék a tarkómon, de lehet, hogy ezt már csak a sok forumon való kutakodásnak köszönhetem. Előzményeket, melyek talán segítenek, azonban...
        A jobb szemem körülbelül két hete elkezdett rángatózni. Napi szinten többször, apró rángatózások fordulnak elő de ez sokszor akár perceken keresztül is tart. Nem látványos, tehát nem nagy mértékű, de zavaró, illetve az elmúlt néhány...
        Kedves neurológus szakorvos! Hosszú az én kálváriám, de megpróbálom időrendben pontokba szedni. 2004 - egy megfázásból visszamaradt fülzúgás kezdete, ami mai napig megvan. 2010.aug. - 1 hétig tartó erős forgó jellegű...
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr, Megközelítőleg 10 éve diagnosztázaltak nálam idiophatiás, generalizált epilepsziát. Eddig egy alkalommal, orvosi javaslatra tettem kísérletet arra, hogy abbahagyjam a gyógyszer szedését. Akkor, másfél évig...
        Jó napot kívánok! 24 éves egyetemista lány vagyok, évek óta erős fejfájással küszködök, ami mára már elviselhetetlenné vált (fájdalom általában a fej egyik oldalán váltakozva, fájdalom a fej hátsó részénél és a szem...
        Tisztelt Doktornő! A véleményét javaslatát szeretném kérni! Van egy egyhe neurogén izomkárosodásom.Volt több MR vizsgálatom ami negatív lett.SM-et kizárták.Nemrégiben volt egy újabb neurológiai vizsgálatom,egy VEP és egy BAEP...
        Alkalmazható-e a csontkovácsolás esetemben,és segítséget jelenthet-e a fájdalom-csillapításban? Négy gerincsérv, ebből egy kiszakadt,jobb felső comb zsibbadása,állni és járni csak rövid ideig tudok.10 éve élek egyre erősödő...
        Tisztelt Orvosszakértő! 58 éves vagyok, 22 éve kezelnek magas vérnyomással, II-es típ. cukorbeteg vagyok, 2 éve szívinfarktusom volt. A közelmúltban halláskárosodás miatt belsőfül MR vizsgálatra utaltak, melynek lelete szerint a hallással...