• Gerincsérv és időnkénti bénulás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlet! Édesanyám egy ideje rosszul van, gerincsérve van, időnként nyaktól lefele bénul. Orvosa hosszas noszogatás után elküldte ideggyógyászhoz, aki koponya CT-re küldte. Az eredmény a következő: "Lelet: Koponya natív CT vizsgálata Infratentorálisan 3mm-es, supratentorálisan 8mm-es axiális szeleteket készítettünk. Normális basalis és felszíni liquorterek. Szabályos kamrarendszer, a középvonal megtartott. Jobb oldalon a capsula hátsó részében keskeny hypodensitás található. Intracranialis vérzés, egyebütt kóros denzitas változás, térszűkületre utaló jel nem látható. Vélemény: Kisebb vasc. laesio a jobb ACM területén. MR vizsg. jav. !" Azt kérdezném, hogy ez pontosan mit jelent, köze lehet-e ennek ahhoz, hogy rosszabbodik a memóriája illetve milyen következményekkel számolhatunk, ha ezt nem kezeltetjük? Köszönöm válaszukat! Megj.: Volt egy vizsgálati kezelése ("III. fázisú, randomizált, nyílt címkés, aktív-kontrollált vizsgálat a Ferumoxytol vas-szukrózzal történő összehasonlítására a vashiányos anémia kezeléséhez"). Ez befolyásolhatta-e a történteket?

        WEBBeteg szakértő válasza a koponya CT témában

        Kedves hozzátartozó! Nem tudom, hogy Ön mit ért az alatt, hogy nyaktól lefelé időnként bénul.Orvosi értelemben ez teljes mozgásképtelenséget jelent, de biztos vagyok benne, hogy Ön mást ért ezalatt, mivel egy orvosi szemszögből értett bénulást az orvos noszogatás nélkül is kivizsgáltat. A koponya CT-n látható elváltozás keringési zavart jelent az egyik agyi ütőér által ellátott területen. Az érintett terület kicsi. Ennek oka lehet előrehaladott életkorral járó merev érfalak, cukorbetegség, érszűkület, magas vérnyomás, szívbetegség és szívritmuszavar. Csak ez az egy elváltozás nem magyarázza a memóriazavarát, de az utóbb felsorolt okok mindegyike okoz feledékenységet. Magát az elváltozást kezelni nem lehet, de meg kell előzni ismételt keringési zavar kialakulását, mert kiterjedtebb területen ez állandósult végtagbénulással, beszédzavarral járhat, az édesanyja ágyban fekvő beteg lehet. Az agyi keringési zavaron átesett betegeket országszerte gondozzák, az érvényes protokolloknak megfelelően kezelik (trombózisvédelem, vérnyomás értékeke 140/80 alatt tartása , cukorbetegség és magas koleszterin szűrése.Kardiológiai vizsgálat elvégzése és Mellkas RTG is szerepel az ajánlott vizsgálatok közt. Mindezeket édesanyja neurológusa és családorvosa is jól ismeri, forduljon hozzájuk segítségért. Az Ön által ismertetett készítményt nem ismerem, de ha az édesanyja benne volt egy vizsgálatban, akkor az ezt vezető orvosa pontosan meg tudja mondani, milyen mellékhatásai vannak.Viszont a vérszegénység kifejezetten rontja az agyi keringést (is), különösen az érintett, az agy belsejében mélyen elhelyezkedő törzsdúcokban Forduljon bizalommal édesanyja neurológusához!

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség

        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. december 04., 15:38; Megválaszolva: 2011. december 06., 23:01

        Tudjon meg többet: koponya CT
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Zsibbad a jobb kezem és a jobb lapockámnál szúró érzést érzek kb:7éve,de az elmúlt pár hónapban ez nagyon fel erősödött. Érzés zavar lépett fel,kiejtek tárgyakat a kezemből,vagy nagyon erősen kell szorítanom,hogy ne...
        Tisztelt Doktornő! Egy súlyos estre kérném válaszát szakértelmét.Sajnos van egy 11 éves kisfiunk,aki fél éves kora óta epilepsziásés szellemileg is visszamaradt.Azóta állandó gyógyszeres kezelés alatt áll/topamax/Már több orvosnál...
        Üdvözlöm! Édesanyámmal szeretnénk repülőre ülni hogy láthassa unokáját.10 éve strokja volt.Azóta is sokat fáj a feje és zúg a füle.De amúgy teljes életet él,otthon sokat dolgozik, autóval sokat utazunk,rendszeresen sétál,...