• Lumbálpunkció?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Főorvosnő! Szeretném megkérdezni, hogy SM gyanu esetén honnan törrténik liquor vétel? Cisterna vagy lumbálpunkcióval? (Nekem laikusként egyszerűbbenek tűnik a cisterna punkció, mivel nem terheli a beteget utána a 24 órás fekvés, mégis inkább ragaszkodnak a lumbáláshoz.) Mi dönti el, hogy meyliket végzik el? A liquor immunológiai eredményét ez befolyásolja?

        Dr. Veress Dóra válasza a lumbálpunkció témában

        Kedves Kérdező! A ciszternapunkció veszélyesebb, mivel szúrás során megsérülhet az agytörzs, így ha csak nem kifejezetten muszáj, akkor a gerinc alsó szakaszáról, a lumbális régióból veszil a liquort. Ott már véget ér a gerincvelő, csak az idegtörzsek futnak, melyek el tudnak mozdulni a tű elől. A levett agy-gerincvelői folyadék mindkét helyen egyforma.


        Kérdés: 2011. november 23., 10:11; Megválaszolva: 2011. november 24., 13:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: