• Fantomfájás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr.nő/Dr.úr! Dupla amputált vagyok 35 éve. Jobb láb térd alatt, bal láb comb felső harmadában. A combcsonkban jelentkezik a fantomfájás a leggyakrabban, a térd alattiban elhanyagolható. A fájdalom hosszan belenyilalló/hasító égető semmihez sem fogható fájdalom. Van gyenge formája amelyet elviselek vagy egy db tablettával elmulasztok. Van erősebb amelynél már le kell feküdnöm, tudom, hogy ehhez már 2 tabletta kell, lefogom a kezemmel a csonkot többször két kézzel és szerencsésebb esetben ez is elmúlik 1 órán belül - vagy tovább fejlődik. A tovább fejlődést a kegyetlen fájdalomra értem ami 35 éve kínoz. Ez tarthat több órán keresztül és mára már egyre jobban letaglóz persze ehhez már akár 4 tablettát is beveszek mert egyre nehezebben viselem el, közben melegem lesz de nagyon és szakad rólam a víz. A nyilallás kb 1-2 percenként jelentkezik. Voltak évek, hogy nagyon fájdalmas fantom 40-50 alkalommal jelentkezett, voltak, hogy kevesebbet. Szerencsére az utóbbi 1-3 évben kevesebb a kegyetlen (évi kb 5-15) és sokkal több a gyenge, közepes fantomfájás. 1976-tól kb 2007-ig Ridolt szedtem rá amely mint tudjuk görcsoldó. Nagyon sokszor kiállította a fájást, de utóbbi években egyre kevesebbszer. Gondolom megszoktam mert volt olyan fél nap amikor 7 db-ot szedtem be. Egyébként sokszor voltam kórházban több műtéten és nem tudok róla, hogy nem jól tűrném a fájdalmat, azonban a fantomfájás kivétel. Kb 2007-ben megszűnt a Ridol és azóta másik amputált javaslatára (sajnos orvosok nem tudnak ajánlani semmit a fantomra vagy nem jött be) Voltaren 75-öt szedek amely a gyenge és közepes fantomfájáshoz jó hatásfokú, a kegyetlenhez akár 4-5-öt is beszedhetek nem bír vele. Ha jön a kegyetlen fantomfájás rögtön lefekszem és két kézzel lefogom a csonkot, mert a nyilallás emelgeti és olyan is van ha az általam vélt fájdalom gócpontjára helyezem az ujjaimat és olyan erővel szorítom, hogy sokáig így nem is bírom, nos van, hogy így is el múlasztom a fájást. Én sose érzek olyasmit, amiről mások beszélnek: mintha a hiányzó végtagom fájna, vagy érzem, hogy ott van stb, stb, ilyet soha a 35 év alatt nem éreztem. A fájás egyértelműen a csonkom egy bizonyos része felől jön állandóan. Amikor a fájás elmúlik lenyugszom, megszűnik az izzadás és csak nagyon ritkán tér vissza hamar. Sajnos már idegileg is megvisel ezért a fentebb írt évi 5 fájás is sok. Azt hiszem a lényeget le tudtam írni. Válaszukat köszönöm! Hát még ha tudnának valami hatékony ellenszert, hogy megköszönném?! :-)

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a fantomfájdalom témában

        Kedves Kérdező! Olyan jellegű fájdalomcsillapító szedésére lenne szükség, mely a fájdalmat más módon csökkenti, mint a hagyományos fájdalomcsillapítók. Ilyen pl. a Teperin, carbamazepin származékok. Neurológián vagy fájdalom ambulancián tudják Önnek ezeket javasolni. Megpróbálhat a csonkra antiflogisztikus pakolást feltenni, jó hatású lehet. Kérje ebben háziorvosa segítségét.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. november 12., 20:55; Megválaszolva: 2011. november 17., 20:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: