• Axonalis polyneuropathia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr! Szeretném megtudni, hogy axonális polyneuropátia kialakulhat-e egy rossz mozdulat következtében? Édesapának kb.1 éve kezdődő baloldali kézzsibbadásos panaszai vannak, az első 3 ujj és a tenyér területén. Neurológus vizsgálgatja már lassan egy éve, Volt ENG vizsgálat, ahol demyelinisatios polyneuropátiát állapítottak meg, de ezt gerinc nativ MRI kizárta. Koponya MRI vizsg. minimális temporalis szarv tágulatot jelzett, de más kórjelző intenzitást nem. Sajnos a neurológus leragadt a demyelinisatios folyamatnál. Eredmény nincs, belefáradtunk az orvosokhoz rohangálásban. Kézsebésznek elmondta, hogy a csuklója meghuzodásával kezdödött minden, de mintha ez nem számítana bele a kórelőzménybe, nem foglalkoznak vele. Az ENG vizsgálat szerint a baloldali medianus ideg sensoros vezetése nem átlatolható. Kérdezem, hogy ilyen tüneteket okozhat axonális polyneuropátia? Carpalis alagút szindrómát kézsebész lehetőségként meghagyta. Sajnos nem értek hozzá, már szinte mindenhol utánna olvastam, de mostanra már nagyon összezavarodtam. Tanácstalanul állunk a témával kapcsolatban. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a Axonalis polyneuropathia témában

        Kedves Kérdező! Ugyanarról beszél, más megfogalmazásban. A demielinisatios károsodás az jelenti, hogy a kéz érző működését ellátó medianus nevű idegnek a burka károsodott már a csukló magasságában való nyomódása miatt. Ennek súlyosabb változata az axonalis károsodás, amikor már maga az idegrost is károsodik. Ezt koponya MR vizsgálattal nem lehet vizsgálni, kizárólag ENG vizsgálattal, mely az ideg működéséről ad felvilágosítást. A leírása alapján az édesapjának szinte biztos, hogy carpalis alagút szindrómája van, ezt kellene kezelni. Erre jó a fizioterápia a csuklórögzítő viselése, súlyos esetben, ami nem csökkenő fájdalmat vagy a kéz kisizmainak sorvadását jelenti, műtét.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. november 12., 12:52; Megválaszolva: 2011. november 17., 20:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: