• Epilepszia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        4 éves kislányomnak nagy az alvásigénye. Kicsinek délben 3-4 órákat aludt, reggel 9-10 óra felé kelt fel. Sajnos reggel 6-ra kell járnia óvodába, ami azt jelenti, hogy ebédidőre nagyon elfárad. Az óvónéni tájékoztatása szerint az ebédnél felakadt többször is a szeme és nem reagált a szólítására. Én ezt betudtam annak, hogy amikor autóval utazunk, akkor is úgy alszik el, hogy felakad a szeme, és félig nyitott szemmel elalszik. Elvittem orvoshoz, azt mondta, hogy ne keverjük össze a fáradtságot az epilepsziával. Figyeljük, és a görcsrohama van azonnal vigyük kórházba és kivizsgálják. Én már egy kicsit betegesen kezdtem gyermekemet figyelni. Azt vettem észre rajta, hogy néha, néha elbambul, de soha nem valamilyen tevékenység közben. Nagyon okos, értelmes gyerkőc. Nagy szókinccsel, sok mesét, verset tud kívülről. Beteg a négy éve alatt szinte soha nem volt. Lázas sem, lázcsillapítót is talán ha kétszer kapott, más gyógyszereket köptetőn kívül nem szedett. Igazából nem tudom, hogy ezt a bambulást direkt csinálja, vagy elgondolkodik, vagy esetleg tényleg valamilyen betegség váltja ki nála. Ha le van foglalva, akkor nem jön elő nála. Pl: labdázás közben vettem észre többször is, hogy amikor a labda nálam volt, akkor bambult el többször is. Egyszer úgy, hogy gyorsan visszadobtam a labdát, és a fejére esett, mert egyáltalán nem nyúlt érte. De abban a pillanatban reagált, hogy a labda megütötte. (Nagyon sportos, jó mozgású kislány. Testvérei válogatott röplabdások, így a sportpálya közelében nő fel.) Amikor a labda nála volt, soha nem jött ez a bambulás elő. Beszélgetés közben is, amikor ő beszél nem bambul, amikor mi beszélünk hozzá, akkor néha pillanatokra. Az óvónénik azóta figyelnek arra, hogy ő legyen az első akit ebéd után ágyba dugnak. Ők azóta nem mondták hogy észre vennének valamit. A bambulását azt említik ők is. Nyáron nyaralásnál nem vettünk észre rajta semmi tünetet. Járunk úszni, biciklizni. Ott sem vesszük észre ezeket a bambulásos tüneteket. Voltunk kalandparkban, ahol a mászó pályán három órán keresztül mászott megállás és bambulás nélkül. Végig követtük és figyeltük őt a pálya szélén. A medencében is folyamatosan ugrál, mozog, nem bambul. Mit tegyünk? Az orvosunknak mit mondjunk, hogy ne a véleményünk alapján döntse el a diagnózist? Férjem szerint bennem van a hiba, és semmi baja nincsa gyerkőcünknek. Köszönöm segítségüket.

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a epilepszia témában

        Kedves Kérdező! Az elbambulások lehetnek úgynevezett absence epilepsziás rohamok a leírása alapján. A véleményem szerint nem várjanak, amíg esetleg nagyobb roham jelentkezik, hanem menjenek el egy gyermekneurológiai vizsgálatra, ahol egy EEG-vel kizárhatják vagy megerősíthetik az epilepszia fennállást az elbambulások hátterében. Ha igazolódik, gyógyszer szedése mellett tünetmentessé tehető és ez a típusú epilepszia jó gyógyhajlamú, néhány év (3-4) gyógyszerszedés után gyógyultnak lehetnek a gyereket nyilvánítani, ha a gyógyszerszedés alatt rohammentes.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. november 03., 08:22; Megválaszolva: 2011. november 03., 23:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: