• Alkar törés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 9 éves kisfiamnak eltört az orsócsontja,3 hét után levették a gipszet.A röngenen és szabad szemmel is láttuk az eltérést.A röngen orvos leírta,hogy a tört végek között 30 fokos eltérés van.A sebészeten azt mondták,hogy majd rendbe jön. Idővel kiegyenesedik egy görbe csont?

        Dr. Bogdán Aurél válasza a alkartörés témában

        A gyermek csontnak elég nagy az ún. remodellációs készsége. Ez azt jelenti, hogy nagy tengelyeltérésű törések is jó funkcióval gyógyulnak. Bár vizsgálat és a korábbi eredmények ismerete nélkül nem lehet pontos választ adni, de Én nem igazán értek egyet a kollégákkal. Általában 6 éves korig és 15 fok körüli szögeltérésnél szoktuk a szervezetre bízni teljesen a gyógyítást. Ennél nagyobb eltérésnél illetve idősebb korban már igazítunk a törésen és begipszeljük, vagy műtétet végzünk. Ez nem jelenti azt, hogy a gyermeke szervezete nem tudja megfelelően korrigálni az eltérést, de kicsi az esély rá. Azt javaslom, hogy mutassa meg gyermekét valamelyik nagy egyetemi centrum gyermektraumatológiai szakrendelésén és kérje ki az Ő véleményüket.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. október 27., 22:34; Megválaszolva: 2011. október 29., 17:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: