• Lehetőségek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor! Egy közeli ismerősöm balesetet szenvedett és gerinc elcsúszása van. Azt nem tudom hogy a gerincvelő sérült e és, hogy hányas csigolya. Egyenlőre annyit tudok az állapotáról, hogy mesterséges altatásban tartják és elvileg műteni kéne, de nem lehetséges a koponya és a gerinc sérülése miatt. Tudomásaim szerint koponya alapi vérzése is van. Ez mit befolyásolhat a későbbiekben? Lehetnek ebből adódóan maradandó károsodásai? A gerincére visszatérve tudomásaim szerint 9mm-t "csúszott" el. (Elnézést a nem megfelelő kifejezésekért.) Lehetséges hogy lebénulhat? Az állapota körülbelül egy hete ugyanolyan mint volt. Nem romlott és nem is javult... Mennyi idő után várható javulás? És egyáltalán felépülhet? Múlt héten szombaton az orvosok azt mondták 5%-a van, de én ezt többnek gondolom, mert egy életerős, fiatal szervezet. Válaszát előre is köszönöm

        Dr. Bogdán Aurél válasza a gerinctrauma, agyalapi vérzés témában

        A vizsgálati eredmények ismerete nélkül nem lehet pontos választ adni, de még jósolni se. Sajnos igen komplex és súlyos sérülésekről van szó, amely mindegyike önmagában is lehet halálos, eredményezhet átmeneti, vagy végleges bénulást, de bizonyos fokú felépülést sem lehet kizárni. A korábbi állapota nem érhető el. A mesterséges altatás egyrészt a fájdalomcsillapítást szolgálja, másrészt a szervezet "takarékon" működik, így több energiát tud a gyógyulásra átcsoportosítani. Kilátásairól továbbra is a kezelőorvosai tudnak közelebbit mondani.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. október 27., 22:11; Megválaszolva: 2011. október 29., 17:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó