• Gerinc CT vizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        WHO: Gerinc CT vizsgálata (min. 2 csigolya segmentum) nativ Lelet: L III, IV iv. rés vékony rétegű nativ CT- vizsgálata. A vizsgált szakaszon spondylosis, kétoldali, caudal fele súlyosbodó kisízületi arthrosis , a sacroiliacalis izületi rés cranialis részleténél jobb oldalon kapocsképződés figyelhető meg. L III-IV magasságában számottevő discus előboltosulás nem ábrázolódott.L IV-V magasságában kp.vonalas, lapos protrusio figyelhető meg, mely a durazsákon min.benyomatot okoz, a discus ezen kívül még a jobb foramenbe is beterjedve azt szűkíti, de a kilépő identicus gyököt nem éri el.L V-S I magasságában jobb túlsúlyú, lapos, meszes discus előboltosulás észlelhető, mely a durazsákot és a gyökeredést követően a jobb S 1 gyököt érinti,de nem deformálja, a jobb foramenbe beterjedve azt szűkíti, de a kilépő identicus gyököt nem éri el. Vélemény: A leletben részletezett eltérések.

        Dr. Laki András válasza a gerinc CT témában

        Tisztelt Kérdező! Az ágyéki gerinc CT vizsgálata során degeneratív, azaz túlterheléses eredetű csigolya- és porckorong elváltozásokat írtak le. Ennek részeként spondylosis (a csigolyák peremén lévő mészfelrakódások), kisízületi arthrosis (ízületi porckopásból származó elváltozások), a keresztcsont-csípőcsont ízesülésénél is hasonló meszes felrakódás ábrázolódott. A porckorongok közül a IV. és V. csigolya valamint az V. ágyéki és első keresztcsonti csigolya közötti porckorongon írtak le szintén előboltosulást, amelyek a kép szerint többnyire nem okoznak közvetlen nyomást az idegeken, de egy helyen jobb oldalon érinti az ideget. A leírás szerint ezek az előboltosulások mérsékelt fokúak és laposak, azaz még nem jelentenek porckorong sérvet.


        Kérdés: 2011. október 19., 11:35; Megválaszolva: 2011. október 20., 21:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: