• Gerinc

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Bogdán Aurél úr! A fiam 19 éves, több mint 6 évet karatézott, most jelentkezett katonának, ahol az általános orvosi és a fizikai felmérésen a legmagasabb T/4 kategóriát kapta. Mivel a felderítőkhöz szeretett volna kerülni elküldtés Kecskemétre a Repülős Kórházba, ahol a 3 D-s gerincröntgen után az alábbi diagnózist kapta:M.Schenemann,Scoliosis, Porckorongalegemarófia. Ej.alkalmatlan.Az ottani orvos azt mondta, hogy azonnal hagyja abba a sportolást, max.úszás, súly nem emelhet, fizikai munkát nem végezhet, de a T/4 katonai szolgálatra korlátozás nélkül alkalmas. 1., Mi legyen a karatéval. 2., Most menjen el katonának, vagy válasszon szellemi foglalkozást? Válaszát köszömöm.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a gerinc, Scheuermann-kór témában

        Pontos választ vizsgálat és a korábbi leletek, dokumentumok ismerete nélkül nehéz mondani. Az, hogy hogyan legyen tovább sok mindentől függ. Fontos lenne tudni a gerincferdülés lokalizációját, mértékét. A Schauermann betegség önmagában nem jelenti azt, hogy a sportolást abba kellene hagynia és, hogy kizárólag szellemi foglalkozást szabad csak végeznie. Itt is ismerni kellene a csigolyák állapotát, a gerinc melletti izomzat státusát. Azt javaslom menjenek el a sportkórházba ahol az eddigi leletek és a fizikális vizsgálat alapján pontos választ tudnak majd adni Önöknek.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. október 16., 09:11; Megválaszolva: 2011. október 18., 11:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: