• Gerincferdülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves doktornő! Nekem az lenne a kérdésem, Önnek mi a véleménye a helyzetemről? Lassan 10 éve dolgozom a cégemnél, ugyanazt a munkát végzem, amibe beletartozik műszakonként minimum. 4-5 óra kényszertartásban végzett gépállítás. Ez egy fél kg-os műszerrel történik, jobb kézzel és fonatoló gépek között (rezgéssel jár, amiről tudom, hogy károsítja az ízületeket). Ráadásul folyamatos 6+2-es munkarendben dolgozom. Nagyjából fél éve van tartósan fennálló vállfájdalmam, múlt héten mentem el reumatológiára. Ott a főorvosnő megállapította, hogy egyértelműen a munkámból eredendő a fájdalom, de a gerincferdülést nem ennek a számlájára írta. Pedig az a lapockám magasságában alakult ki, egyhén jobbra ível és ha felveszem azt a kéztartást, amit munka közben végzek, akkor egyenesedik ki a gerincem. Előtte soha senki nem diagnosztizált nálam ilyesmit (11 éve voltam utoljára reumatológián) általános iskolai éveim alatt pedig mind a nyolc évet végigsportoltam (sporttagozatos voltam), ezért nem hiszem, hogy akkor alakult volna ki. A konkrét kérdésem az lenne, ilyen helyzetben mit tudok tenni? Nyaggassam a reumatológusomat, hogy járjunk utána? Nem szeretném kétségbe vonni az ő szaktudását, de félek visszamenni dolgozni, mert nem szeretném tönkretenni az egészségemet. Kérhetnék-e tőle egy diagnózist, amivel bemehetnék az üzemorvoshoz, hogy helyezzenek át máshová? ("Sajnos" csoportvezető vagyok, így a dolog nem olyan egyszerű.) Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a gerincferdülés témában

        Tisztelt Kérdező! A gerincferdülés valóban nem biztos, hogy a munkája miatt alakult ki, de ezt nem fogják tudni utólag kideríteni. Ami a többi részét illeti, a leírás alapján valóban nagyon rizikós ez a munkakör az ízületi kopást illetően. Tehát hosszú távon, ha van más lehetőség, mindenképpen ajánlanám, hogy kérje az üzemorvos és a reumatológus segítségét abban, hogy átkerülheseen más munkakörbe.


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2011. szeptember 30., 18:14; Megválaszolva: 2011. október 03., 14:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: