• Mennyi ideig tart a gyógyulás boka ugrócsont mozaik plasztika után?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2 hete volt, egy ugrócsont mozaikplasztikai,valamint ínszalag plasztikám. 6 hétig mankóznom kell.Az a gond, ha egy rövid ideig is lógatom a műtött lábam,bedagad,iszonyúan fáj,és el is színeződik.Terhelésnek egyáltalán nem teszem ki,járókerettel ugrálok.Az lenne a kérdésem hogy meddig tart ez az állapot,és mennyi idő az hogy olyan lesz mint rég, ha lesz egyáltalán.Üdvözlettel:Bóna Józsefné

        Dr. Bogdán Aurél válasza a mozaik plasztika témában

        Vizsgálat nélkül, illetve a dokumentációk és műtéti leírások nélkül nem tudok pontos választ adni. Ismerni kellene a sérülés okát, mechanizmusát és lokalizációját, az elpusztult porcterület méretét, mélységét, ugrócsonton való elhelyezkedését, az elvégzett porcpótlás metódusát, egyéb beavatkozások (szalagplasztika) technikai kivitelezését, stb. Ezek birtokában operáló orvosa van, Ő tud pontos választ adni. Általánosságban annyit tudok mondani, hogy a 6 hét tehermentesítés alatt gyakran jelentkezik a dagadás egyéb műtéteknél is a lábszár izomzat pumpa funkciójának kiesése miatt. (Nincs izomműködés, mert nem terhel, lassabb a vénás visszaáramlás a végtagból a test felé az izommunka hiányában és ezért duzzad a végtag, illetve a műtéti beavatkozás miatt is alakul ki mérsékelt fokú lágyrész duzzanat. Általában a teljes testsúllyal történő terhelést a 3. hónap körül szoktuk megengedni, addig úszás, kerékpározás fog segíteni a végtag mozgatásban és a bokafunkció javításában, mert a gipszelés és a tehermentesítés miatt számottevő funkcióvesztés jön létre.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. szeptember 21., 18:26; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 17:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: