• Műtét

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Nő/Úr! 49 éves nő vagyok. Legalább 10 éve fáj a jobb combom, meg a térd hajlatom..Van mikor 1-2 évig semmi és van mikor havonta fájt, vettem be fájdalom csilapitot és nem foglakoztam komolyabban vele. Most 2 éve hihetetlen nagy fájdalmak jöttek elő, szinte fájdalomcsillapitó se segitett, esténként nem tudtam aludni. Így elkezdtük kivízsgálni az okát. De ez az erős fájdalom 2 hónapig tartott aztán elmult. Ez 2 éve volt azota még egyszer jött elő ez az erős fajdalom. De a köztes időbe is sokat fáj tompán a lábam. MRI vízsgálaton is voltam aminek az eredménye \"Lateralisalt patella. Mérsékelt fokú femoropatellaris chondromalatia. Kevés ízületi folyadék.\" Megszeretném kérdezni ez mit jelent. Fájhat e ettől ennyire a lábam? Mennyire sürgös ezt műteni? Sokszor alvás közbe este fáj a legjobban, mikor pihen a lábam. Nem mindig terhelésre fáj. A műtét után megszünik-e a fájadalom? Közbe kiderült, hogy autoimmun beteg vagyok, nem lehet, hogy ez miatt van a fájdalmam? Úgy hallottam, hogy nem mert akkor az összes ízületem fájna, nem csak egyik lábam. Mennyire veszélyes a műtét? Ne haragudjon, hogy ennyi kérdést teszek fel, de most lettem túl egy pajzsmirigy műtéten és elég rossz tapasztalataim vannak, ezért egy kicsit félek az újjabb műtéttől.Még egy kérdésem lenne, hogy kiderült, hogy ugyanaz a combom izomsorvadásba szenved. Ami azt jelenti, hogy a jobb térdemet kéne müteni, de közvetlen a műtét felett észrevettem egy nagyobb bemélyed, tenyérnyi nagyságba amit az orvosom azt mondta egyértelmű izomsorvadás. Nem zárja ki a műtétet ez a tény? Nem kéne megállapitani mitől is van izom sorvadásom, Nem lehet, hogy valami vírustól és akkor nem biztos, hogy felkéne nyitni a lábamat. Azt mondta az orvosom, hogy minél hamarabb megkéne műteni, hogy tudjam terhelni a lábamat az izomsorvadás miatt. Most megvagyok ilyedve , azt se tudom mennyire veszélyes az izomsorvadás? Ne haragudjon, hogy nem személyesen keresem meg önt, de vidéki vagyok, és sajnos nem áll modomba anyagilag , hogy eltudjak menni önhöz. Nagyon várom a válaszát, mert jövöhéten elakarják kezdeni a műtét előkészitéseket..Nagyon köszönöm a kedvességét, hogy szán rám néhány percet.. Üdvözlettel

        Dr. Bogdán Aurél válasza a Térdfájás témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Az MRI lelet önmagában nem teljesen magyarázza panaszait, de az autoimmun betegséggel kombinálódva már eredményezhet ilyen tüneteket. Az izomsorvadás több dologtól is lehet. Az autoimmun betegségtől, a térdpanaszok okozta inaktivációtól, de vírusfertőzés, korábbi sérülés is okozhatja. Az MRI lelet alapján az a térkalács porcfelszíne fel van puhulva, illetve maga a térdkalács a szokásos helyétől egy kicsit kijjebb helyezkedik el. Ez arra utalhat, hogy többször lehetett már részleges, vagy teljes térdkalács ficama. Ezen sérülések következménye lehet a combizom sorvadása. A porckárosodást első körben gyógyszeresen szoktuk kezelni, de ha nem javul, akkor szükség lehet a műtétre, melynek célja kettős először is beljebb helyezni a térdkalácsot, így akadályozva meg az ismételt ficamot, illetve a porcfelszínen az elhalt rétegeket el lehet távolítani, illetve az ízületet átnézve más elváltozásokat (autoimmun betegsége miatti ízületi belhártya gyulladás) is el lehet látni. Ha gyakran előfordult a térdkalács ficama érdemes a műtétet elvégeztetni. Ha ezután jól tudja használni a végtagját és az izomzat is megerősödik, akkor nem kell további okát keresni az izomsorvadásának, egyébként célszerű lesz.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. szeptember 19., 11:10; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 09:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: