• Lehet maradandó károsodásom bokatörés után?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        "Weber C" típusú külbokatörést szenvedtem illetve a tibia hátsópereme letört július 6-án. A lábamat aznap meg is műtötték. A bokafunkcióm már teljes volt augusztus 9-re. Az állítócsavart augusztus 25-én szedték ki, azóta terhelhetem, már mankó nélkül is képes vagyok járni (ha még sántítva is). Három kérdésem lenne ezzel kapcsolatban: 1. A sarkam minden reggel fáj, ha lábra állok, illetve szokott általában fájni a belbokám szintén (sőt gyakrabban, mint a külbokám). Ez mennyire normális még most? 2. Mikortól lehet úsznom (gondolom, ez jobban kíméli a bokát)? Vagy aerobicoznom, futnom (ami jobban terheli a bokámat a testsúly miatt)? 3. Maradnak-e maradandó jelei a törésnek (műtéti hegen kivül persze :))? Gondolok itt a fájdalomra, sporttól való terhelésre, sántítás stb. Előre is köszönöm a választ!

        WEBBeteg szakértő válasza a bokatörés témában

        Vizsgálat nélkül csak általánosságban tudok tanácsot adni. Az olyan törések után, mint az Öné általában a csontgyógyulástól függően 8-10 hét után javasoljuk az úszást és a kerékpározást. Ezzel jól mozgatja az ízületet, de alig terheli. 12-16 héttől lehet teljes terheléssel járni, majd ezt követően kocogni. A maradandó jelek kialakulása attól függ, hogy a törés mennyire érintette az ízületi porcokat, mennyire deformálta az ízületi felszínt, illetve milyen műtéti technikával végezték a műtétet. Erről pontosabb választ tud adni operáló orvosa. A sarokfájdalom, illetve bokafájdalom 6-8 hétig tarthat a műtétet követően, de fokozatosan csökkennie kell. Ha ez nem így történik, akkor egyeztessen az operáló orvosával, hogy nincs-e esetleg egyéb sérülés, vagy nem kellett -e a műtét során olyan beavatkozást végezni, ami miatt tovább tart ez a fájdalom.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. szeptember 01., 14:02; Megválaszolva: 2011. szeptember 03., 15:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: