• Mozgászavarok bokatörésnél

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Édesanyám 6 hete külső bokatörést szenvedett.Tegnap került a lábáról a gipsz levételre, most boka rögzítőt visel.Az elmúlt hetekben sokszor nagyon ideges volt, sokat fogyott ,fizikailag gyenge.Jelenleg belgyógyászati kivizsgálás alatt áll.Kérdésem a következő: az utóbbi időben mankóval közlekedve anyukám furcsán pakolja a lábait.A bal , egészséges lábát teljesen mereven tartva próbál lépkedni, a törött lábat sem bírja maga elé tenni.A mankókat szanaszét csúsztatva tarja két oldalra és nagyon előre helyezi mikor menni szeretne.Aztán előrehajolva, merev"robotos" mozgással próbál közlekedni.Ez sokszor nem igazán sikerül.Azt mondja, hogy csúszik a mankó is és a lába is mindegy mit húzunk a lábára.Pár lépés után borzasztóan elfárad, le kell ülnie.Azt szeretném megtudni, hogy ez a mozgás probléma lehet-e lábtörés következménye, vagy valami más állhat a hátterében , amit ki kell vizsgálni? A törés előtt ilyen gond nem volt a menéssel.Válaszát megköszönve Üdv.Mariann

        Dr. Bogdán Aurél válasza a bokatörés témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. 6 hét gipszrögzítés után jelentős járáskép változás alakulhat ki. Ez általában gyakorlással, ritkán gyógytornász segítségével kezelhető. Úszás, kerékpározás is sokat tud javítani, segíteni. Általában ugyanannyi idő kell a javuláshoz, mint amennyi ideig rögzítve volt a végtag. Figyeljenek oda a fokozatosságra és ha szükséges kérjék kezelőorvosuk tanácsát, segítségét is.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. augusztus 30., 17:05; Megválaszolva: 2011. szeptember 02., 22:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: