• Mit tehetek ?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt dr. Úr ! Kérem, szíveskedjen segíteni mit jelentenek és mit tehetek.Nagyon fájt a derekam, háziorvosom szakorvoshoz küldött. Az orvos véleménye számomra csalódás volt, ezt magamtól is tudtam. Rtg. eredményem:A Cervicalis lordosis ive elsimult.A csigolyacorpusok középmagasak.C.V-C.VI ventr.peremein spondyloticus csőrképződések vannak.C.V-C.VII közti intervertebrlais rés jelentősen beszűkült.Nyaki borda nem látható.A lumbalis lordosis ive elsimult.S alaku scoliosis,az L.III-as csigolya 5 mm-esbaloldali laterolisthesise látható. Az L.III., L.IV porckorong egyenetlenül kifejezetten elkeskenyedett. Orvosom javaslata:gerinc kímélet. Tartós görnyedés, görnyedve emelés kerülése. Ennyi a megoldás ????... Válaszát előre is köszönöm: Anna

        Dr. Laki András válasza a geinc röntgen témában

        Tisztelt Kérdező ! A nyaki és az ágyéki gerinc röntgenvizsgálatainak leletében különböző degeneratív, terheléstől eredő elváltozásokat írtak le. Kifejezett ellaposodás jelei vannak az V-VII nyaki és III-V ágyéki csigolyák közötti porckorongokon. Az elsimult lordosis azt jelenti, hogy mindkét szakaszon az élettani görbületek lecsökkentek, vagyis oldalirányból nézve a gerinc kiegyenesedett. Ugyanakkor az ágyéki szakaszon, szemből nézve S alakú gerincferdülése van. Ez kezdődhetett már fiatal korában is, de az életkorral a terhelődés következményeivel együtt fokozódhatnak az általa okozott panaszok. Feltehetően a gerincferdülés, másrészt valószínűen a csigolyák közötti kisízületek "kopásos" elváltozásaival együtt, a III. ágyéki csigolya 5 mm-re balra helyeződött a szomszédos csigolyák alkotta vonalhoz képest, ezt jelenti a laterolisthesis. A tanácsolt gerinckímélet mellett célzott gyógytorna, egyéb fizioterápiás gyógymódok, gyógyfürdők segíthetnek a panaszok csökkentésében. A megfelelő kiválasztásában reumatológus tud segíteni.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2011. augusztus 25., 08:30; Megválaszolva: 2011. augusztus 27., 09:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Nő! 5 hete kézilabda meccsen egy rossz mozdulat után kificamodott a térdem. Az orvosok porcleválásra gyanakodtak, hiszen a térdem nem volt instabil. Az MR felvételről viszont kiderült, hogy elülső keresztszalag szakadásom van....