• Bokaszalag szakadás kezelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 2011.08.21.-én Horvátországban leestem a lépcsőről, befelé fordult a bokám és ráestem.Nagyon fájt, de rátudtam állni, jeges borogatást tettünk rá, így alig dagadt meg. Még aznap hazajöttünk, és az 5 óra autózás alatt viszont már annyira feldagadt, hogy nem tudtam ráállni. Elmentünk a kórházba, ahol a röntgen törést nem mutatott, viszont az orvos azt mondta két nap múlva menjek vissza újabb röntgenre, mert a vérömleny miatt nem tudják megnézni van-e szakadás? Addig pihentessem, borogassam. Tegnap már nem is fájt és a duzzanat is jelentősen leapadt. Ma újra megröntgeneztek (ami rettenetesen fájdalmas volt) és kiderült. hogy elszakadt a bokaszalagom. Jobb oldalon a tartott felvételen 17 fokban nyílt meg, bal oldalon 11 fokban nyílt meg. Azt mondta az orvos már nem műtenek, csak fiatalokat és aktív sportolókat, "idős korban" nincs értelme (41 éves vagyok) Megkérdezte kérek-e bokarögzítőt? Kértem természetesen, KL-04 típusút írt fel, amit nem kaptam, helyette egy légpárnásat választottam.Annyit mondott még, hogy hordjam 6 hétig és akkor menjek vissza kontrollra. Igazából most jöttek elő a kérdések, hogy a neten próbáltam a témának utána nézni. A bokarögzítő papírján az áll: 6-10 napig ne álljak rá. Később jegelés után tornáztatni kell. Nekem semmi ilyent nem mondtak.Irodai munkát végzek, így a bokarögzítő feltétele után elmentem dolgozni. Ha nem muszáj nem is akarok táppénze menni. Nem tudom, most akkor feküdnöm kellene? Én ráállok és megyek, persze csak finoman, és csak ha muszáj. Igazán fájdalmaim sincsenek, enyhén van megdagadva, és éjjelre borogatom, és bekentem flexigéllel. Kérem írja meg, hogy mit tegyek a mielőbbi gyógyulásom érdekében, mert nem szeretném ha később gondom lenne ebből.Ráállhatok, terhelhetem, mikor kezdjem el tornáztatni? Úgy érzem semmi érdemi tájékoztatást nem kaptam, ezért kérem adjon tanácsot, hogy mit kell tennem? Köszönettel: V. Anikó

        Dr. Bogdán Aurél válasza a bokaszalag szakadás témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján nagy valószínűséggel bokaszalag szakadása van. Amit az orvos mondott Önnek az valós, valóban csak ritkán operáljuk a szalagszakadást, mert nem jobbak az eredmények egy átlag ember esetében, mint egy megfelelően elvégzett konzervatív kezelés esetén, ami az Én gyakorlatomban a következő képen zajlik. Bokarögzítő viselése a sérülés mértékétől függően 4-6 hétig. Az első két hétben nem terheli, mankóval, vagy járókerettel jár, felpolcolja, jegeli, borogatja. A 3. héttől kezdve a fájdalomtól függően kezdődik a tornáztatás, esetleg akár az úszás is. Ha minden jól halad, ezt követően a részleges, majd a teljes terhelés következik. Azt tanácsolom pihentesse amennyit tudja, a rögzítőt viselje és próbálja alkalmazni az általam javasoltakat. Ha 4-5 hét után nem tudja teljesen terhelni, akkor keresse fel ismét a traumatológiát, mert feltételezhetően egyéb sérülése is lehet.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. augusztus 23., 19:17; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 00:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: