• Baker ciszta

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő/doktor Úr! Kislányom 3.5 éves, bal térde hajlatában kb. 1 éve van egy olyan dió nagyságú baker ciszta. Semmilyen panaszt nem okoz. Van rá mód, hogy idővel eltűnik, vagy mindenképpen sebészileg kell kivenni. Nagyon félek egy esetleges műtéttől, csak ha mindenképpen muszáj, akkor vetném alá. Nagyon mozgékony gyerek. Persze az sem mindegy, hogy esetleg még 1 év múlva kell kivenni, mert akkor már nagyobb. Mi a véleménye?

        Dr. Bogdán Aurél válasza a Baker-ciszta témában

        Vizsgálat nélkül nehéz megfelelő választ adni. Látatlanban azt tudom mondani, ha panaszt nem okoz, akkor egyenlőre a műtét halasztható. Elképzelhető az is, hogy a ciszta magától felszívódik, az is lehet, hogy rendszeresen eltűnik és visszajön, vagy állandóan megmarad. Ez egy következmény, a kiváltó ok a térdízületben lévő valamilyen szerkezeti eltérés, gyulladás, sérülés. Ha nem fáj a térde és panaszt nem okoz egyenlőre nincs vele teendő, de célszerű évente ortopédusnak, vagy traumatológusnak megmutatni. Ha panaszai jelentkeznek, azonnal forduljon orvoshoz.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. augusztus 16., 09:22; Megválaszolva: 2011. augusztus 18., 20:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: