• Gerincsérv műtét után mit lehet mozogni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor nő/úr, sokadik kérdéssel fordulok Önökhöz, augusztus 2-án eltávolították a kiszakadt sérvemet, amelyet a sebészorvos hatalmasnak nevezett. Azóta az idegi fájdalmaim nagy része megszűnt, ami maradt belőle, az fájdalomcsillapítók nélkül is viselhető. 180 napig kell szednem a Milgamma N nevű B-vitamin bombát 3X2-t naponta, ez fogja az idegpályákat rendbe tenni. Mellette kaptam egy Boston fűzőt is, amit 12 hétig kell viselnem közlekedéshez. Reumatológiai szakrendelésre kaptam beutalót, majd valamikor október végétől egy balneo-phisico terápiás kórházi kezelést is végig kell csinálnom. A kórházban többek szerint ritka, hogy valaki 2-3 nappal a műtét után már annyit mozog, mint én. De ilyenkor ijedek meg, hogy nem terhelem-e magamat túl? Mert erre egyelőre semmiféle kiképzést nem kaptam. Gyalogolni is tudok rendesen. Hajolgatni nem szabad előre, de ezt a páncél miatt nem is tudok. Mit és mennyit lehet mozogni ennyi idő elteltével? A helyi gyógytornász nagyjából semmit nem mondott, kétszer 10 perc alatt elmutogatott valamit, aztán eltűnt...

        WEBBeteg szakértő válasza a gerincsérv témában

        Vizsgálat nélkül, illetve a képalkotó felvételek és a műtéti leírás nélkül nehéz megfelelő választ adni. Általánosságban elmondható, hogy idegi tünetekkel nem járó (csak fájdalmat okozó) sérvek eltávolítása után gyakran előfordul, hogy 3-4 nap múlva a betegek fájdalom csillapító nélkül vannak és járkálnak. A fűző viselése tovább segít a rehabilitációban, ami majd a fiziko-balneo terápiában teljesedik ki, de ez utóbbi gyakran el is marad, mert nincs rá szükség. Most, majdnem két héttel a műtét után fűzőben lehet a lakásban mozogni, lehet sétálgatni akár 1 kilométert is,de cipekedni, ugrálni hajolgatni nem szabad. Ezek pontos időpontját az operáló orvosától kérdezze meg, mert Ő ismeri a műtét részleteit, ami nagyban meghatározza a rehabilitáció menetét.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. augusztus 10., 18:17; Megválaszolva: 2011. augusztus 13., 22:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: