• Kulcscsonttörés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tiszteletem! Lányom nehezen született, a szülés során a keze a feje melett volt. A kulcscsontja eltörésével sikerült csak megszületnie. (Sajnos erről nem sikerült tájékoztatniuk, a kórlapján sikerült egyik orvos barátommal megfejteni a mondjuk úgy "diagnózist"). Mivel az interneten is azt írják és mások is mondták, hogy ez gyakori eljárás, nem is foglalkoztunk vele. Most viszont a lányom felnőtt (14 éves) és már kisebb kora óta látszódott egy kemény duzzanat a kulcscsontján, valamint szemmel láthatóan nem úgy áll a jobb kulcscsontja, mint a másik. Arra gyanakszunk, hogy a szülés közben nem csak eltört, hanem elmozdult és sajnos nem is jól forrt össze. Az lenne a kérdésem, hogy ebből származhat-e a közeljövőben valami hátránya? (Jelenleg nem tapasztalt semmilyen mozgásszervi rendelleneséget.) Segítségét előre is köszönöm! Kné

        Dr. Bogdán Aurél válasza a kulcscsontörés témában

        Vizsgálat nélkül nehéz pontos választ adni. A szülés során létrejött kulcscsonttörések gyakrabban gyógyulnak elmozdulással, mert még újszülött korban nem lehet megfelelő rögzítést felhelyezni a babákra. Viszont ezen törések gyógyulását követően a probléma legtöbbször kozmetikai, funkcionális gond ritkán lép fel. Elmondása alapján a lánya esetében is kozmetikai a probléma. Ha zavarja ebben az esetben is szóba jön műtéti kezelés, de igazából csak funkcióbeszűkülés esetén szoktuk javasolni a beavatkozást.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. augusztus 07., 16:39; Megválaszolva: 2011. augusztus 10., 18:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: