• Térdproblémák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Sérülés miatt 3éve a bal térdemben mediális meniscus kosárfül szakadást arthroscopos műtéttel a porc 80% távolították el. Panaszok ezt követően is fenn álltak, folyamatos kontroll vizsgálatok az operáló orvosnál, aki semmit nem talált, azt mondta lehet terhelni a térdet. Elkezdtem újra sportolni, újabb fájdalmak, vizsgálatok után orvost váltottam(sajnos erre későn került sor) ő újabb arthroscopiát javasolt, ami hétfőn meg is volt(első műtét után 2 évvel). most a laterális meniscus hátsó szarván vertikálisan 2 cm-es szakadást és az LCA invertált, teljes szakadását találták. a meniscus sérült részét és az LCA distalis csonkját eltávolították. Újabb műtétet: LCA pótlást terveznek. 2 kérdésem lenne: lehetséges-e, hogy a szalagszakadás már a sérülést követően/az első műtétkor is megvolt(zárójelentésen semmi nincs a keresztszalagról írva?) Illetve érdemes-e megcsinálni az ajánlott műtétet? Válaszát előre is köszönöm

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térd témában

        Vizsgálat nélkül és a korábbi dokumentációk ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Ha az első operáló orvosa jártas az arthroscopiában, akkor észre kellett volna venni a keresztszalag szakadást. A lateralis meniscus szakadást is illik észre venni a műtét során. Így két dolog lehetséges. vagy már az első műtétnél megvolt a szakadás, csak a kolléga nem vette észre, vagy a műtét utáni terhelés során szakadt el. (Én úgy gondolom ennek kevesebb az esélye) A keresztszalag pótló műtétnek úgy gondolom akkor érdemes nekivágni, ha aktívan szeretne még sportolni, vagy tervezett munkája során a térde nagy igénybevételnek lesz kitéve. Egyébként nem biztos, hogy érdemes, mert egy jól megerősített combizomzattal is lehet boldogulni a mindennapi életben, sőt sportolni is lehet.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. július 13., 22:14; Megválaszolva: 2011. július 17., 09:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: