• Gerincfájdalom, folytatás...

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Webbeteg, korábbi kérdéseim óta újabb vizsgálatok voltak és nagyjából diagnózis is született. A CT még kiszakadt sérvet és gerinccsatorna szűkületet mutatott, azonnal MR lett belőle, ami nem igazolta ezeket a problémákat. Ez a sérv nagynak számít? Leírom a teljes leletet, csütörtökön megyek idegsebészeti konzíliumra, a kérdés, hogy műteni, vagy nem műteni? ha lehetséges inkább egyéb manuálterápiával próbálkoznék... "Sagittális mérések natívan és postkontrastosan a XI. háti csigolyától a sacrum aljáig, axiálisan az L.III.-S.I. magasságában, coronális mérések a sacrumról. Megtartott lumbális lordosis. A csigolyatestek magassága rendes, a fedőlemezek épek. Az intervertebrális kisizületekben arthrosis, a csontos canalis spinalison érdemi szűkület nem látható. A conus-cauda átmenet az L.II.-III. magasságában van, a jeladási viszonyai rendben. A gerincvelő ábrázolódott szakaszának vastagsága, jeladása is normális. Az. LIII.-V. discusok jaladása dehydratio mellett szól. A sacrum jeladása szabályos, a sacro-iliacalis résekben folyadék nem látszik. Az LIV.-V. discuson jobboldalt 11-12 mm átmérőjű, mediolaterális, infraligamentris discus hernia ábrázolódik, a laterális recessust kitölti, a caudán kifejezett compressiót idéz elő. Az L.V.-S.I. discuson protrusio figyelhető meg, gyöki compressiót nem idéz elő. Orvosi vélemény: Hernia disci LIV.-V. üdvözlettel

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a gerincfájdalom témában

        Tisztelt KÉrdező! Gyakorlatilag, amit az MR pozitívumként leír, az az ágyéki IV-es V-ös csigolyák közötti sérv, mely középen nyomja a kilépő ideggyököket is. Általában nem kizárólag az MR lelet döntő a műtétet illetően, hanem a vizsgálat során talált eltérések, érzéskiesés, izomgyengeség, vagy bánulás reflexkiesés, és a fájdalom mértéke. Ezeket kell mérlegelni, hogy konzervatív kezeléssel vissza lehet- e fordítani, lehet-e javítani, vagy cak a műtét hoz megoldást. Ez utóbbi rendkívül ritka, általában először egyéb kezeléskkel próbálkozunk.


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2011. július 13., 09:15; Megválaszolva: 2011. július 18., 18:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó