• Mi a teendő csigolya-összeroppanás esetén?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Édesapám, aki 73 éves, 2011. március 10-én elesett. Az RTG vizsgálat akkor törést nem mutatott ki. A dereka gyakorlatilag ettől az időponttól fáj, sőt a fájdalom május végén erősödött. Június 18-án súlyos epeútgyulladással (K8300) kórházba került. Ott megállapították, hogy : „ A háti gerincszakaszon nagyfokú kyphoscoliosis látható, ami az alsó szakaszon jelentős görbülettel jár. Amennyire megítélhető, a háti szakaszon a csigolyatestek magassága megtartott, csak a görbület maximumánál laposabbak ventrál felé a csigolyák. A lumbalis szakaszon fokozott lordosis, balra konvex torsiós scoliosis van. Az L.I. csigolya ventrál felé ék alakban összeroppant. Kisizületi arthrosis jelei. A vizsgált régiókban a csigolyákon a leírtakon kívül csak mérsékelt fokú degeneratív elváltozások vannak. Amennyire megítélhető, a csigolyákban litikus elváltozás, ill. abscessusra utaló eltérés nem különíthető el „ Június 28-án a kórházból hazaküldték azzal, hogy a július 15- re kiírt, már korábban javasolt pajzsmirigy műtétet javasolják elvégeztetni. Pillanatnyilag járni gyakorlatilag járókerettel tud pár lépést, felülni egyáltalán nem tud. Fájdalomcsillapításon kívül (Tramadol 2*100mg) csak Vitamin D3Fresenius 1000 NE (napi 1) tablettát kap. A megkérdezett háziorvos szerint pillanatnyilag nincs más teendő, majd a pajzsmirigy műtét után, augusztus elején beszéljem meg vele a további teendőket. Tisztelt doktornő szeretném megkérdezni, hogy 1. addig valóban nem kell foglalkoznunk ezzel a betegséggel? 2. Szabad-e rábeszélni arra, hogy próbáljon járni, vagy mozogjon a lehető legkevesebbet? 3. Amennyire a leírtakból megítélhető van-e esélye annak, hogy ismét segédeszköz nélkül tud járni? 4. Milyen gyógymódot javasolna? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm. T isztelettel: Szabó Viktor

        Dr. Szamosi Szilvia válasza a csigolyatörés témában

        Tisztelt Szabó Viktor Úr! Foglalkozni kell a betegséggel addig is, ilyen esetben a Miacalcic injekciót szoktuk javasolni, mely jó fájdalomcsillapító hatása mellett a csontokra is jó hatással van. Emellett mindenképpen javasolt csontdenzitometriai vizsgálat (DEXA), hiszen a D-vitamin és kálciumpótlás mellett szükség van olyan gyógyszerre is, mely gátolja a csont lebontását. A járást egylőre nem kell erőltetni, mert amíg nagyfokú fájdalom van, addig rosszabb, ha erőlteti. Ahogy csökkken a fájdalom, mindenképpen fokozatosan lehet terhelni. Még gey nagyon fontos dolog, Mutassák meg idegsebésznek, hogy esetleg nem jön-e szóba a csigolya feltöltése. Ez attól is függ, hogy milyen rési az öszeroppanás.


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2011. július 05., 08:26; Megválaszolva: 2011. július 05., 20:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: